frida östberg!

Min reseguide för Filippinerna

Nu när minnet är så färskt så tänkte jag passa på att göra en resumé på hela min resa i Filippinerna i detalj. Så ni som kommer in på den här sidan kanske inte behöver leta igenom samtliga mina inlägg för att få er fråga besvarad. Så här kommer min resa, i tur och ordning, tillsammans med tips, priser och sevärdheter. Tänk på att priserna och resesätten är från vintern 2016 och kan förändras med tiden. Allt är skrivet från en backpackers perspektiv. Jag har alltså inte käkat eller bott på några fina hotell och har därför inga erfarenheter av det. Jag bor och äter så billigt som möjligt. En tanke att ha med sig när man läser min resumé :-) Så, nu kör vi!

Bohol och Panglao

Varför? Jag hade hört väldigt mycket gott om just Panglao-området och Alona Beach. Det var enkelt och fanns mycket att se och göra. För mig som skulle vara ensam i tre veckor passade på att ta detta som första destination. För att bli lite varm i kläderna så att säga. Nu i efterhand är jag glad att jag spenderade mina första tio dagar här.

Ta sig dit:
Jag kom direkt från Manila och då kan man flyga till Tagbilaran. Om man befinner sig i Cebu City tar man färjan över. Den går dagligen och kostar 400php. Det tar drygt 2 timmar.

Boende: När jag letade på nätet hemma så fanns det i princip bara ett hostel runt om Panglao området. Så jag bokade in mig på Moon Fools Hostel som var ett bra, rent och mordent hostel. Det var ganska nyöppnat så de hade såklart en del detaljer kvar att fixa men överlag så trivdes jag jättebra här. Jag valde ett tjej-doorm och då fick man egna små "kupéer" att sova i vilket var väldigt skönt den första tiden. Wi-fi var riktigt bra. Jag streamade filmer hela tiden på min platta. Man fick även frukost inkluderat i priset vilket var mackor, bananer, gröt och kaffe/te. För 500php natten så kändes det bra. Trots att det inte ligger vid stranden så tycker jag läget är bra. Bara 5 minuter från Alona Beach.

Att göra:
Det finns, som sagt, mycket att göra här. När det kommer till stränder så är det ingen wow:effekt av Alona Beach. Den ser ganska halvdan ut faktiskt. Den bästa stranden finns en 10 minuters tricycleresa bort (Ska kosta runt 100php, en väg.) och det är enligt mig Dumaluan Beach. Det blev faktiskt en av mina favoritstränder under hela resan. Den var stor, sanden var kritvit och de städade stranden regelbundet. Inträde är 25php. Man kan också åka dit via Bohol Beach Club och då var inträde 600php varav 450 php får man äta och dricka för under dagen på deras resort. Vi gjorde aldrig det men det är också ett alternativ. Om man gör som vi gjorde så finns det ett litet ställe med BBQ och mackor man kan köpa.

Bohol är ju främst känt för sina Chocolate Hills, de små aporna som kallas Tarsier, en hängbro, zipline och andra liknande saker. Jag och en tjej gick till en taxichaufför och bad han ta oss runt till de olika sevärdheterna. För en dagstur tog han 1600php efter att vi hade prutat ner det från 2500php. Så är man fyra stycken så blir det ju ganska billigt om man vill hyra en chaufför. Andra alternativ är att hyra mopeder eller vans. Det är vilket som. För våran del var detta bekvämt och vi fick se allt vi ville se. Jag skulle ju inte säga att man får några direkt adrenalinkickar av att se kullarna eller kolla på de små aporna men det är en trevlig dagsutflykt. Många av sevärdheterna har dessutom en inträdesfee på 50php. Ziplinen var det jag tyckte var roligast under dagen som älskar fart och adrenalin. Den var riktigt rolig och kostade bara 350php för två åk! Så, den rekommenderar jag verkligen.

Vill man dyka här ska man vända sig till Island Adventure Divers. Jag dök med dem och tyckte de var duktiga. Om ni har möjlighet så ska ni dyka vid ön Balicasag. Dyker man inte så går det minst lika bra att snorkla där.

Äta:
Här skulle jag inte vilja säga att jag har så mycket att rekommendera. Jag åt varje dag vid ett BBQ-stånd som låg mitt emot mitt boende. Kostade runt 150php varje dag att äta där vilket passade mig utmärkt. Älskar alla BBQ-stånd i Filippinerna!

 

Boracay

Varför? Det är nog få människor som inte hört talas om Boracay när man börjar göra research på Filippinerna. Det är deras mest turistiska ö och erbjuder något för alla åldrar. Efter mina 10 dagar i lugna Panglao var det lite spännande att komma till ett ställe med mer rörelse och liv. Jag hade dessutom träffat några på mitt boende i Panglao som också skulle dit och vi skulle därför mötas upp. Det är blandade känslor kring Boracay. Antingen hatar du det eller älskar du det. Var beredd på att du lär inte vara ensam där i alla fall. Tänk också på att allt är mycket dyrare här än på övriga öar av Filippinerna.

Ta sig hit: Jag flög från Cebu City till Kalibo. Det går också bra att flyga till Caticlan. Skillnaden är att Kalibo är billigare och ligger drygt 2 timmars resa till Boracay. Flyger man till Caticlan så ligger det precis vid den hamnen som man tar båten över till själva Boracay. Så det går nog jämt ut i slutändan med pris. Oavsett vilket flygplats man väljer så kan man köpa till transfer med Southwest. Du bokar det via länken
www.southwesttoursboracay.com. De plockar upp en vid flygplatsen och tar en hela vägen till ens boende och tvärtom när man ska lämna ön. Jättesmidigt!

Boende: Här bodde jag på Frendz Resort. Det är inte en resort utan mer hostel-känsla med dorm. (Vet inte varför de kallar det för resort egentligen?) Anyway, det här är drömboendet för alla backpackers. Mycket fest, mycket likasinnade människor och bra läge. Kostade också runt 500php natten. Rummen var helt okej och wi-fi funkade bra även här. Personalen är fantastisk och man känner sig verkligen välkommen där. Varje söndag och onsdagar har de pasta-night där de bjuder alla på pasta och sen har de livemusik. Ett ypperligt tillfälle att träffa de andra som bor där. Boendet funkar även för de som inte vill festa. Musiken stänger av 23:00 och då måste alla röra sig vidare till stranden. Två av mina kompisar som bodde där festade inte och hade inga större problem. Så, det är ett hostel för alla. Sen så finns det en hel del hostels runt om på ön, kolla bara på www.hostelworld.com. Tänk på att det kan vara smart att boka boende på Boracay innan man kommer dit då det är otroligt mycket folk på högsäsongen och framförallt under högtiderna "Chinese New Year" och "Holy week" (=Påsk).

Att göra: Självklart så söker sig många till White Beach då i princip alla resorter ligger vid den stranden. Det är en fin strand men mycket folk under vinterhalvåret. White beach är uppdelat i tre olika "Stationer". Jag personligen gillade mer Station 3 än station 2 och 1. Fortsätter man längst ner på station 3 och sen ytterligare längre bort hamnar man tillslut på Diniwid Beach som är en liten strand men mycket lugnare och mysigare. Den är dessutom ofta algfri. Nu under februari och framåt så är det algblomming på Boracay och White Beach drabbas rejält av detta. Förutom Diniwid Beach så finns dessutom Puka Shell Beach som är en fin strand bara en kvarts tricycle resa bort. Fick ett tips av en tysk kvinna att åka till Puka Shell Beach just för att se hur White Beach såg ut för några år sedan innan all turism exploderade och slängde upp alla resorter och restauranger. Väldigt intressant att tänka sig. Puka Shell Beach drabbas dessutom inte av

Boracay har många dagsutflykter och människorna längst stranden är fort på dig att försöka sälja sina turer. Vi åkte på en dagstur som innehöll några timmar på Crystal Cove Island, snorkling och strandhäng på Puka Beach + lunch. Det var nog den sämsta dagsturen jag var på under hela min resa men den är absolut inte dålig. Det var bara inget för oss. Den kostade 700php + 200php inträde på Crystal Cove Island. Förutom den här så finns det mycket annat att erbjuda. Hoppa från klipper med "Ariels Point" var något vi ville göra men blev dessvärre aldrig av. Så det tycker jag att man ska passa på att göra. Dessutom finns det Zipline på ön för den som gillar det.

Spiderhouse är en självklarhet för just backpackers. Alla man pratat med har nämnt Spiderhouse. Det är en liten träkoja längst bort på Diniwid Beach som har ett fantastiskt läge precis ovanför vattnet. Direkt från restaurangen kan du hoppa ner i vattnet. De har en liten flotte man kan simma till och hänga. Jag väljer att inte nämna detta på "Äta-kategorin" då jag inte riktigt uppskattade deras mat utan detta är för mig mer ett ställe att hänga på med kompisar och ta något gott att dricka.

Äta: Mitt absoluta favoritställe blev ett mexikanskt ställe som heter "Tres Amigos" och ligger i D'mall. Jag som är en sucker för tacos tyckte det här var skitnice.

 

Malapascua

Varför? Malapascua är främst känt för sin dykning och möjligheten att se Tresher sharks. Det är en väldigt lite ö som jag föll pladaskt för. Av vilken anledning vet jag inte riktigt, jag trivdes bara väldigt bra där. Så bra att vi var där två gånger!

Ta sig hit: Från Cebu City tar man sig till Norra bussterminalen för att sedan ta en buss till Mayahamnen. Bussar utan AC kostar 160php och tar drygt 4 timmar. Det ska finnas buss med AC men jag har ingen koll på pris. Väl från Mayahamnen som är det sista stoppet tar man bankarbåten över som tar drygt 30 minuter. Båten ska kosta 100php (Det finns till och med en stor skylt som säger det) och går regelbundna tider men de som kör båtarna försöker alltid att tjäna mer pengar genom att få passagerarna att betala mer för att båtarna ska gå direkt. Stå på er säger jag bara. (På tillbakavägen är det inga problem då det är ett mer organiserat biljettsystem). Sedan åker inte bankarbåten enda in till strandkanten så man får åka en liten båt in till kanten och den kostar 20php.

Boende: Vi var ju som sagt där två gånger och första gången bodde vi på Villa Sandra Guesthouse som ägs av två riktigt sköna killar. Killen som startade allt ihop hade en riktigt fet historia om hur han startade från noll. Han hade precis avslutat ett liv av fest och droger för att komma tillbaka till sin hemö Malapascua och starta upp det här. Med hjälp av gäster som valde att investera i hans projekt så kunde han bygga upp sitt guesthouse bit för bit. Idag är det ett riktigt skönt reaggeinspirerat ställe med mycket kärleksfulla människor. Wi-fi var lite halvdant. Vi bokade via hostelworld och det var tur det för det verkar ofta vara fullbokat där. Killarna som äger stället vill gärna att man aktiverar sig och ordnar gärna utflykter under dagen och på kvällarna händer de att de samordnar mat tillsammans. Rekommenderar verkligen det här stället! Kostade 300php natten så det var riktigt bra. Bagge bodde i en hängmatta och betalade nog inte mer än 2oophp natten så här kan man verkligen komma undan med boendekostnaderna.

Andra gången var det fullt på Villa Sandra så då bodde vi på Malapascua Budget Inn. Det kostade 350php natten och var också bra. Inte riktigt lika öppen och härlig stämning som på Villa Sandra men det var rent och fräscht. Varmt i rummen men så är det ibland. De hade filmkvällar vilket var nice. Wi-fi funkade bra men ibland kunde man bli utkastad från nätet och inte komma in på typ en halvtimme. Oklart vad det kunde bero på.

Ön verkar ofta vara fullbokad så boka gärna boender innan om det är möjligt via Hostelworld, Agoda eller Booking.

Att göra:  Det finns mycket att göra på denna lilla ö. Dykningen var vi väldigt nöjda med. Vi dök med Fun & Syn som jag var väldigt nöjd med. Vår instruktör Chris var supertrevlig och fick mig att känna mig jättetrygg. Dessvärre tror jag hon bara var där och "gästspela" så hon är nog inte kvar. Nåväl, jag har pratat med en del som inte var lika nöjda men jag tycker det är orättvist att dömma hela ön när man bara gör kanske ett eller två dyk. Det finns massor av dykspots runt omkring. Dyket med Tresher sharksen handlar såklart om tur. Oddsen ska ändå vara ganska höga att få se dem men hur många man ser sen är ju bara tur. Vi hade en väldigt bra morgon och såg hela 5 stycken medan andra bara ser 1 eller 2. Vissa har sån otur att de inte ser någon. Och dyket i sig är väldigt tråkigt om man inte ser några hajar.
Sen dök vi vid Gato Island. Där dyker man i grottor och har chans att få se White tip sharks (Eller Black Tip, min instruktör var lite osäker vilken av dem det var vi såg). Det var ett riktigt coolt dyk.

Det finns en dagsutflykt till Kalanggaman Island som ligger drygt 2 timmar bort med bankarbåt. Det är en vacker liten sandö mitt ute i ingenstans som absolut är värd att åka till. Vattnet var verkligen kristallklart! Turen kostade 800php + 500php som "inträdesavgift" på ön. Viktigt att komma ihåg är att de extra 500 php måste man ta med sig ut till ön då de tar betalt av den avgiften på plats.

Har man en dag över man inte vet vad man ska göra så tycker jag absolut man ska ta en promenad runt ön. Det tar drygt 2 timmar och det är en blanding av lokala byar och vita stränder.

Äta: Vi backpackers letar ju efter billigast möjliga och här finns en fantastisk restaurang som håller bra kvalité på maten men samtidigt har väldigt låga priser. Den heter Ging-Ging! En kyckling curry med ris kostade 80 + 15 php och den curryn är dessutom riktigt god. Du kan få allt på menyn förutom pizza och sizzling för under 100php. De serverar dessutom frukost som också är väldigt billigt.

 

Moalboal

Varför? Moalboal är också väldigt känt för sin dykning men också för vattenfall och canyoning. Jag fick reda på Moalboal genom en tjej jag fått i kontakt med via Facebookgruppen för svenskar i Filippinerna som tipsade mig om att åka dit. Är väldigt glad att vi åkte dit!

Ta sig hit: Från Cebu City tar man sig till södra bussterminalen och därefter tar man bussen ner till Moalboal som tar drygt 2,5 timme. Om jag inte minns fel kostade bussen 116php. Väl där stannar man vid public market, sen tar man en tricycle ner till Panagsama Beach där de flesta resorterna ligger, ska kosta 70php. 

Boende: Vi bodde på Moalboal Backpacker Lodge som var ett rent och fräscht hostel. Trots att vi bodde i ett dorm med 12 andra så var det väldigt öppet och det kändes aldrig trångt. Här betalade vi 300php natten. På morgonen fick man te, kaffe eller varm chocklad mellan 8-12. Ägaren var trevlig och väldigt hjälpsam. Wi-fit var lite halvdant och funkade bra bara vissa tider på dagen. Men vi trivdes väldigt bra här. Rummet är helt öppet så samtliga sängar har myggnät.

Att göra: Som jag nämnde så är dykningen populär och främst för att bara drygt 20 meter från strandkanten kan man få se enorma sardinstim! Eftersom de är så nära strandkanten så kan man simma ut och snorkla för att se dem men har man möjlighet så tycker jag det var riktigt coolt att få dyka bland dem. Ett av mina favoritdyk i Filippinerna. Sen gjorde vi även ett dyk på Pescadore Island som också var väldigt bra. Mycket fiskar, färger och mycket smått som instruktörerna är duktiga på att hitta. Så gillar man mer att leta efter små grejer bland korallerna så är ju det toppen. Vi dök med ett svensktägt dykcenter som heter Neptune Diving Adventure. De rekommenderar jag verkligen!

Sen var ju definitivt en höjdpunkt att få göra Canyoning som är ett riktigt äventyr. Man ska alltså åka/glida/hoppa/simma med floden ner till vattenfallet Kawasan falls. Just Kawasan falls är det många som åker till så vill man ta två flugor i en smäll så kan man ju lika gärna göra canyoningen då man avslutar med Kawasan falls :-) Canyoningen var verkligen så rolig och höll på i drygt 3 timmar. För den dagsturen betalade vi 1200php men vet att andra betalade upp till 3200 php så det går att hitta det för en billig peng. Vi arrangerade dagsturen med vår tvätt-tant så det var lite lustigt men det blev himla bra och vi hade en fantastisk grupp!

Panagsama beach som jag nämnde är inget att hänga i granen (förutom snorklingen då, den är fantastisk!) och därför brukar de flesta ta sig till White Beach som ligger drygt 15 minuter bort med tricycle. Det är en helt okej fin strand. Vill man vara ensam så ska man passa på att åka till Lambug Beach som ligger drygt 30-40 minuter bort med tricycle. En väldigt fin strand. Ett tips är att vara ett gäng och åka dit då det kostar lite mer såklart att åka dit.

Äta: Vi hittade ett mexikanskt ställe igen med bra priser som vi kärade ner oss i. De hette Mayas Native Garden och hade jättegod tacos, burritos och enchiladas. Sen blev Little Corner också en favorit. Undvik deras BBQ men annars bra mat!
Vill passa på att skriva en don't go there och det är Chilibar. Det var ett riktigt bra ställe för att umgås, spela biljard och dricka lite öl men har hört så många klagomål när de kom till maten.

 

Siquijor

Varför? Siquijor är känt som "den mystiska ön" med sina healers. De är också känt för sina två vattenfall, grottor och mycket annat skoj man kan hitta på ön. Detta blev defintivt en av våra favoritöar med allt den hade att erbjuda.

Ta sig hit: Från Dumaguete tar man en färja över till ön som går dagligen. Priserna varierar beroende på vilket företag man tar men det kostar runt 150php om jag inte minns fel. Resan över tar drygt 1 timme. Det går dessutom att ta färja från Tagbilaran (Om man befinner sig på Bohol) eller från Cebu City.

Boende: Vi bodde först på Toris Backpackers Paradise som ligger drygt 5 minuters tricycle söder om staden San Juan. Kostade 350php natten. Jag trivdes bra där, personalen var väldigt trevlig och man hade bara 20 meter till stranden från boendet (Solnedgången är helt fantastisk!!). Det är ett väldigt litet ställe så man lär känna alla som bor där direkt. Wi-fi är dåligt på den sidan av ön eftersom det ligger så pass långt bort från masten så räkna inte med någon bra uppkoppling. Efter några dagar så pratade vi med ägaren som frågade om vi ville förflytta oss till deras andra hotell, Toris Paradise, som var helt nyöppnat. De hade pool och vi skulle få bo där på samma pris så vi testade. Trivdes väldigt bra där också. Ge det några år och de kommer verkligen ha gjort det till ett toppenställe!

Vill man bo väldigt bra så ska man defintivt ta en titt på Cocogrove Beach Resort som är en jättefin resort. Området är enormt! De har flera pooler, privat strand, deras egna diveshop, sportanläggningar och restauranger. Om man inte bo här så kan man unna sig en dag i lyx med att köpa ett dagspass för 200php. När jag kommer tillbaka om massa år så är det här vi ska bo ;-)

Att göra: Ja, vad ska jag börja? Först och främst bör man hyra moped för annars är det knappt möjligt att ta sig runt ön (förutom att hyra en tricycle-kille som tar en runt). Mopeden bör inte kosta mer än 300php per dag. Hyr man mer än två dagar så kan man pruta ner priset ytterligare till 200-250php per dag. Sen är det bara att bocka av de olika sakerna. Köp en karta, där står alla platser ni bör se.

De båda vattenfallen Lugnason Falls och Cambugahay Falls. Cangbangag Falls finns på kartan men när vi var där så fanns det inget vattnen där så fråga någon lokalbo om det är någon idé att åka dit. Butterfly garden tyckte jag var väldigt kul att se. Ägaren är superengagerad i sina fjärilar. Han har drygt 10 arter som är utsatta, därefter föder han upp fler för att sedan släppa ut dem i det fria. Väldigt kul att komma så nära dem eftersom de är så otroligt vackra varelser.
Gillar man äventyr ska man söka sig till någon av grottorna runt om. Vi åkte till Cantabon Cave och hyrde en guide som tog oss in i grottan. Det är helt kolsvart så man får varsin liten lampa och sen traskar man in. Tänk på att det är vatten ibland upp till midjehöjd så klä er efter det. Flip-flop är inget att rekommendera. Det är väldigt trångt också emellanåt så det är en bra träning för alla med klaustrofobi, hehe.
En annan rolig sak är det stora trädet "Century Old Balete Tree" som har en litet "fiskspa". Man stoppar ner sina fötter i vattnet och låter fiskarna tvätta av dig. Det läskiga/roliga är att vissa av fiskarna är riktigt stora! Så det är inte bara sånna små fiskar som man kanske sett annars på fiskspa. Värt att kolla in!
Stränderna är inte överdrivet många. Jag gillade Salagdoong Beach som ligger vid Salagdoong Beach Resort (Kostar drygt 75php att komma in och även få parkera mopeden). Det var en väldigt mysig liten vik. Det finns dessutom möjlighet till att hoppa från klippor där. Kagusuan Beach är också värt att kolla in. Gillar man att snorkla bör man åka till Tulapos Marine Sanctuary.

Apo Island är ett måste om man är på Siquijor eller för den delen i Dumaguete. Den är känd för sin dykning och snorkling. Om man är på Siquijor så är det endast Cocogrove Beach Resort som ordnar dagsturer dit. Dessvärre är det nog svårt att få dyka på Apo Island om man har utgångspunkt från Siquijor. Då rekommenderar jag att ha Dumaguete som utgångspunkt. Cocogrove prioriterar sina gäster (såklart) så de har inte tillräckligt med instruktörer om utomstående vill komma och dyka med dem. Så, vi fick dessvärre inte dykt på Apo Island men vi fick åtmistonde snorklat där och det var också superbra! För den som älskar sköldpaddor (typ jag) så är detta rena guldgruvan.

Äta: Vi åt vår favoritmåltid på hela resan på Baha Bar. Varje fredag har de en grillbuffé och då serverade de helgrillad gris vilket var något av det godaste jag ätit. Köttet var riktigt, riktigt fint. Buffén kostade 380php

 

Camiguin

Varför? Camiguin är också en riktigt äventyrsö med mycket att se och göra. Det är en vulkanö som består av 7 stycken vulkaner.

Ta sig hit: Först och främst måste man ta sig till Tagbilaran på Bohol. Väl där tar man en buss till Jagna för att sedan ta färjan över till Camiguin. Tänk på att färjan bara går måndagar, onsdagar och fredagar + att den går klockan 13:00. Så tajmar man inte där kan det bli svårt. Färjan tar 3 timmar och kostar 425php om jag inte minns fel.

Boende: Här har jag faktiskt inte mycket att komma med. Vi bodde på Souldivers och det var nog vårt sämsta boende då det inte fanns någon ordentlig toalett eller dusch. Men, måste säga att ägarna var helt fantastiska!

Att göra: Här är det också smart att hyra moppe då det är en stor ö och mycket att se. De har en del hotsprings och coldsprings. Coldspringen tyckte inte vi var något särskilt. Så, de behöver man inte prioritera. Däremot är den varma källan "Ardent Hibok-Hibok Spring" uppe på norra delen av ön värd att besöka. Har man möjlighet så åk gärna dit på kvällen när det mörknat. De är tre olika "bassänger" som har tre olika temperaturer. Går från ljummet till varmare och varmare. Inte så spännande men det är en trevlig kvällssyssla. De städar bassängerna på onsdagar så torsdagar är bäst att åka dit.

Sen finns det tre vattenfall att se. Vi åkte till Katibawasan Falls och Tuasan Falls men det finns också Binangawan Falls. Den sistnämna fattade jag som att det var en liten hike på 20 minuter man måste gå för att se vattenfallet så klä er efter det. Det är fina vattenfall och bra skyltade vid vägen så man ser.

Det finns en Zipline på ön som ligger vid Mahinog, den östa delen av ön. Man får åka två olika sträcker över vattnet och den första är 700m och den andra är 360m. Minns inte riktigt hur mycket det kostade men tror det ligger runt 300php. I samband med ziplinen finns det en restaurang som är värt att testa. Man kan fiska direkt utanför restaruangen och skulle man få något så tillagar köket fisken åt en direkt. Snacka om att få färsk fisk! Om man inte vill prova fiskelyckan så har de en meny med mycket gott från havet.
Och när man är i närheten av Ziplinen bör man besöka Giant Clams Sancutary. De föder upp stora musslor. Det finns 7 olika sorters musslor i världen och 5 av dem finns i Filippinerna. De är skolungdomar som ger en liten guidad tur och berättar om samtliga musslor och dess egenskaper. Därefter får man snorkla bland musslorna i havet. Allt är privatägt. En kul upplevelse!

Vill man klättra upp för någon av vulkanerna så finns Hibok-Hibok på 1300 m.ö.h som är en utmaning även för de tränande skulle jag vilja påstå. Räkna att det tar mellan 4-6 timmar att klättra upp och ner. Vi var otränade (Vi båda har en helt okej grundfysik) när vi klättrade upp och det tog 5 timmar ganska exakt. Något av det tuffaste jag gjort men defintivt värt det. Fantastisk utsikt. För att gå upp på vulkanen behöver man en guide och det kan man ordna utanför hotspringen "Ardent Hibok-Hibok Spring". Vi betalade vår guide 1200php för att ta oss upp och ned. Man startar kl 6 på morgonen.

Vill man dyka finns Magsaysay Island. Här rekommenderar jag att dyka med Souldivers som har engagerad personal. Environmentalfee är 200php.

Äta: Det finns en pizzarestaurang precis utanför huvudstaden, Mambajao, som heter "La Dolce Vita" som ägs av en italiernare som gör riktigt god pizza.

 

Bantayan

Varför? Bantayan läser man mycket om när man googlar runt på Filippinerna. En väldigt vacker och lugn ö.

Ta sig hit: Från Cebu City tar man en buss upp till Bantayan Island (Eller Hagnaya) från norra bussterminalen. Fråga bara någon så visar de dig vilken buss man tar. Bussen kostar 200 php och tar 4 timmar. Väl i Hagnaya köper man en biljett till färjan som kostar 170php. Färjan tar ungefär 1 timmar.

Boende: Man bor i Santa-fe och det är dit du kommer med färjan också. Vi bodde på Casa Isabel för 300php natten om jag inte minns fel. Väldigt svårt att hitta då lokalborna knappt visste heller. Tillslut hittade vi en kille med tricycle som kunde ta oss dit. Det var ett bra boende. Fräscht och rent. Det ingick frukost varje morgon som bestod av toast, ägg och korv/bacon eller liknande. Vi hade bara 5 minuters promenad till stranden som var helt fantastisk. Vid stranden hängde vi varje dag vid Yooneek Beach Resort som verkade vara ett bra boende.

Att göra: Här var inte vi så jätteaktiva utan valde att ligga vid stranden i fem dagar. Vet att det finns en grotta som många åker till. Sen finns det Skyedive på ön om någon skulle vara sugna på det.
Värt att kolla in Virgin Island. Har ingen koll på pris eller dylikt men det ska vara fantastiskt vackert. Fråga personalen på boendet, de vill alltid hjälpa till.

Äta: Gå till MJ Square och kolla in Bantayan Burrito Company (Såg på deras facebooksida att de ska flytta i nov/dec 2016 men inte vart). Helt fantastiskt engagerad ägare som verkligen brinner för sin mat. Och det visar sig också, det är så sjukt gott! Dock tyckte jag det var ganska lite mat man fick, så jag var inte 100% när jag gick därifrån men återigen så är det GRYM mat.
Och stället bredvid Burrito Company, Mike's grill, ska också vara en höjdare. Vi gick aldrig dit men hört mycket gott om det.

 

Norra Luzon, Banaue/Batad

Varför? Byt ut de kritvita stränderna till lite mer äventyr och upplevelser. Här finns de fantastiska risterasserna som är över 2000 år gamla.

Ta sig hit: Från Manila tar man nattbussen upp till Banaue. Vi åkte med Ohayami Trans som funkade bra. Vår buss gick 22:00 på kvällen och var framme klockan 7 på morgonen. Man kan här välja om man vill utgå från Banaue eller från Batad. Från Banaue kan man göra en tredagars vandring till Batad. Vi valde att utgå från Batad och då kan man åka en Jeepney dit för 150 php. Det tog drygt 40 minuter dit. Från "busshållsplatsen" får man gå en liten hike på 20 min ner till själva byn.

Boende: Vi övernattade två nätter i Batad på boendet Batad View Inn. Det var ett mysigt lite ställe mitt i Batad med fantastisk utsikt över risterasserna. Det finns flera guesthouse i Batad så kommer man dit utan boende så ska det inte vara några problem alls att hitta heller.

Att göra: Här är man främst för att se risterasserna (som ni kanske har förstått). Hitta en lokalbo som kan visa er runt och börja vandra runt på terasserna. Vi hittade en tjej som bodde granne med vårat boende och betalade henne 1000php för att visa oss terasserna och vattenfallet Tappiya. Dagen efter tog hon oss till grannbyn. Promenaden dit tog 1,5h och väl där fick vi se hur de gör risvin och kolla runt. Det är mycket trappor i dessa byar så var mentalt förberedd för att gå uppför många trappsteg! Det var en trevlig dagsutflykt. I grannbyn finns fler risterasser men de hade dåligt med vatten när vi var där.

Äta: Ja, här finns ju inga restauranger direkt. Vi åt på vårat boende och de hade en väldigt fin kyckling curry.

 

Norra Luzon, Sagada

Varför? Här finns äventyr för alla. Här finns vackra berg, vattenfall och grottor. Känns nästan som en alpby vilket gör den väldigt mysig.

Ta sig hit: Från Banaue hittade vi en kille som skulle åka till Sagada med en liten van. Vi betalade 300php (Lite överpris) och det tog drygt 3 timmar dit. Mycket serpentinvägar upp och ned.

Boende: Jag minns faktiskt inte vad vårat boende hette här.. Men det var inget märkvärdigt heller. Det finns jättemånga guesthouse och lodge här att bo på. Vi betalade 350php per natt så man kan hitta billigt här bara man frågar runt lite.

Att göra: Så fort man kommer fram till Sagada får man betala en environmentalfee till turistinformationen och då får man dessutom en lapp där du hittar samtliga utflykter och priser. Man behöver en guide på samtliga utflykter (tror det finns två utflykter som de inte kräver att man ska ha guide). Guider får man ordnat vid turistinformationen. Men som sagt, det finns väldigt varierat från att klättra i grottor, se vattenfall, rida på hästar till hike. På sommarhalvåret fanns det även rafting vilket jag gärna hade velat prova!

Äta: Till frukost rekommenderar jag verkligen "Yoghurt House" som serverar fantastisk yoghurt med närproducerad honung. Prova deras pannkakor med yoghurt, så gott!

 

Palawan, Port Baton

Varför? Palawan är en av Filippinernas mest populära ö vilket är förståeligt. Det är en så fantastisk vacker ö med mycket att se och göra. Här finns allt från de vackraste stränderna till laguner med det klaraste vattnet. Port Baton är ännu ganska outforskat och ska vara en mindre och lugnare variant av El Nido.

Ta sig hit: Till själva Palawan kan man antingen flyga (Man flyger till Puerto Princessa) eller som vi gjorde, ta färjan från Manila. Från Manila till Puerto Princessa tog det 30 timmar och från Coron som vi åkte från tillbaka till Manila tog det 15 timmar. Hela resan tur och retur kostade drygt 3800 php. Billigare än att flyga och defintivt ett äventyr.
Från Puerto Princessa till Port Baton tar man en buss. Kostade 250php och tog 2 timmar.

Boende: Vi bodde på Full Moon Resort i en bungalow precis vid stranden. Här minns jag inte vad jag betalade men det var inte dyrt alls. Ett av våra bättre boenden om man tänker på location. Personalen kunde kanske vara lite mer hjälpsam men förutom det så var det ett toppenboende.

Att göra: I port baton tog vi en dagstur. På Palawan har de olika "tours" som kallas typ A, B, C eller D och det finns i både Port Baton och El Nido. Vi tog tour A i Port Baton och det var två snorklingställen och två stränder. Det var väldigt lugnt och skönt. Vi var nästan ensamma under hela turen så det var en jättebra dag. Kostade 700php och då ingick mat och snorkel.

Äta: Vi gick till en pizzeria som ägdes av europeer. Den enda skylten dom hade var en liten skylt där det stod "pizza" så jag vet inte om namnet på pizzerian var pizza eller om det bara menade att de hade pizza haha. Men anyway, pizzan var bland det godast jag ätit i hela mitt liv! Man köper en pizza för 500php och för 50 php extra så får man välja tre ingredienser att ha på pizzan. Och den är så stor att man kan dela en pizza på två personer. Shit asså, så jäkla gott!

 

Palawan, El Nido

Varför? För sin vackra natur, trevliga dagsutflykter och stränder runt omkring. Jag måste dock säga att jag tror inte jag fått en rättvis bild av El Nido. Jag själv blev mycket besviken på El Nido då allt ihop känns som en stor turistfälla. Dyrt, mycket folk och det lilla samhället känns opersonligt. MEN, jag förstår att folk åker hit för det är verkligen en av de vackraste platserna jag sett. Blandade känslor helt enkelt.

Ta sig hit: Från Puerto Princessa tar man en direktvan upp till El Nido. Tar runt 6 timmar. Vi tog en van från Port Baton för 600php (efter en del prutande) och det tog 3-4 timmar dit.

Boende: Vi hittade verkligen ett skitboende. Bo inte på Shipwreck Guesthouse. Dåliga rum och dålig service. Men det finns massa boende runtomkring så det är bara att gå runt och fråga. Kan rekommendera Omp och Spin som är två hostels som verkar riktigt nice. Lite dyrare än andra hostel men har man pengarna så är det värt det.

Att göra: Här kan man också ta deras dagsturer A, B, C eller D. De kostar mellan 1200-1400php och omfattar drygt 5 stopp. Vi tog tour A och jag blev helt förälskad i Small Lagoon, det var SÅ vackert där. Men räkna inte med att vara ensamma på dessa turer. Det är fullt med folk under vinterhalvåret. Ibland kändes det nästan klaustrofobiskt... Försök att undvika storhelger som påsk och det kinesiska nyåret för då lär det vara helt smockat. Tour A och C ska vara de mest populära.

Vi tog en tricycle till Nacpan Beach som har blivit utnämnd till en av världens bästa stränder av Tripadvisor. Rekommenderar verkligen en trip hit. Det är en enorm strand så man känner sig nästan ensam på stranden. När vi var där (april 2016) så var det massa öronmaneter vid strandkanten men om man sicksackade förbi dem så var det inte så många lite längre ut. Vi tog en tricycle och det kostade tur och retur 1000php från El Nido. Vi kom dit vid 11 och blev hämtade strax efter solnedgången runt halv 7. Tar drygt 40 minuter från El Nido till Nacpan Beach.

Förutom detta så finns det massor att hitta på runt om El Nido. En vän hade hyrt mountainbike och cyklat runt omkring El Nido i två dagar. Corong Corong Beach finns också som ska vara väldigt vacker.

Äta: Vi åt på en nyöppnad ukrainsk snabbmatsrestaurang som absolut är värd att testa! Jag åt en riktigt god kebab och deras lemonad är magisk. Dock är det lite små portioner här också men det finns en del crêpesställen runt om som man kan ta som efterrätt.

 

Palawan, Coron

Varför? Coron är känt för sina 10 stycken vrak från andra världskriget. Vraken är japanska skepp som blivit sänkta av amerikanarna runt 1944-1946. Förutom det är Coron känt för Baracuda Lake och Kayagan Lake med sitt otroligt klara vatten och vackra omgivning.

Ta sig hit: Från El Nido går det båt dagligen till Coron. Båten tar runt 7 timmar och det finns wi-fi ombord. Beroende på vart du köper biljetterna kan det kosta olika. Vi fick dem för 1200php och det ingår en måltid under resan.

Boende: Vi bodde på Seadive Resort som har ett fantastiskt läge med egen dykshop, restaurang & bar och tourshop. Personalen var ganska oengagerade vilket var en besvikelse. Vi bodde i budgetrummen för 350php/natten och rummen var stora och fräscha. Dusch och toaletter hade behövt sig ett lyft men ändå acceptabelt.

Att göra: Vi bokade en tour via vårt boendes tourshop och det var en dagstur som innehöll de 7 bästa destinationerna runt om Coron Island. Destinationerna var en blandning av snorkelspots och sköna stränder. Kostade 1600php och det blev en väldigt bra dag. Vår guide var väldigt engagerad och trevlig. Inte heller lika mycket folk här som i El Nido så det var skönt.

Och så kommer vi till dykningen. Jag dök med Coron Divers som verkade vara det billigaste stället på ön. För tre dyk betalade jag 2900php och då ingick all utrustning och mat under dagen. Coron Divers ägs av en filippinsk man och hans söner och jag kände mig jättetrygg att dyka med dem. Vi dök på två vrak och en ett korallrev. Vraken var riktigt coolt. Speciellt det andra vraket som hette Olympia Maru. Det var över 100m långt så vi dök inne i vraket nästan hela dyket. Sikten var jättebra. Helt fantastiskt verkligen!! Hade velat åka tillbaka till Coron endast för att få dyka i samtliga vrak. Sista dyket i korallrevet kändes tråkigt och onödigt i jämförelse med de två första dyken men då passade jag på att träna på andning och buoyancy.

Förutom dykning och turer så finns det möjligthet till hike och mountainbike. Fantastisk natur omkring Coron att se.

Äta: Blue Moon Restobar må vart väldigt rörigt med hög musik och lampor som blinkar men deras curry var väldigt god. Det finns ett café som heter "Fika" som vi gick till. Dessvärre åt vi inte men den mat vi såg komma in såg riktigt god ut. Vi fick aldrig klart för oss om det var svenskägt.

 

Hoppas detta har varit till hjälp. Kommentera gärna om det är något mer ni undrar så svarar jag på det!
Hoppas just er era till Filippinerna blir lika fantastisk som min ♡

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas