frida östberg!

Kategori: Filippinerna 2016

Min reseguide för Filippinerna

Nu när minnet är så färskt så tänkte jag passa på att göra en resumé på hela min resa i Filippinerna i detalj. Så ni som kommer in på den här sidan kanske inte behöver leta igenom samtliga mina inlägg för att få er fråga besvarad. Så här kommer min resa, i tur och ordning, tillsammans med tips, priser och sevärdheter. Tänk på att priserna och resesätten är från vintern 2016 och kan förändras med tiden. Allt är skrivet från en backpackers perspektiv. Jag har alltså inte käkat eller bott på några fina hotell och har därför inga erfarenheter av det. Jag bor och äter så billigt som möjligt. En tanke att ha med sig när man läser min resumé :-) Så, nu kör vi!

Bohol och Panglao

Varför? Jag hade hört väldigt mycket gott om just Panglao-området och Alona Beach. Det var enkelt och fanns mycket att se och göra. För mig som skulle vara ensam i tre veckor passade på att ta detta som första destination. För att bli lite varm i kläderna så att säga. Nu i efterhand är jag glad att jag spenderade mina första tio dagar här.

Ta sig dit:
Jag kom direkt från Manila och då kan man flyga till Tagbilaran. Om man befinner sig i Cebu City tar man färjan över. Den går dagligen och kostar 400php. Det tar drygt 2 timmar.

Boende: När jag letade på nätet hemma så fanns det i princip bara ett hostel runt om Panglao området. Så jag bokade in mig på Moon Fools Hostel som var ett bra, rent och mordent hostel. Det var ganska nyöppnat så de hade såklart en del detaljer kvar att fixa men överlag så trivdes jag jättebra här. Jag valde ett tjej-doorm och då fick man egna små "kupéer" att sova i vilket var väldigt skönt den första tiden. Wi-fi var riktigt bra. Jag streamade filmer hela tiden på min platta. Man fick även frukost inkluderat i priset vilket var mackor, bananer, gröt och kaffe/te. För 500php natten så kändes det bra. Trots att det inte ligger vid stranden så tycker jag läget är bra. Bara 5 minuter från Alona Beach.

Att göra:
Det finns, som sagt, mycket att göra här. När det kommer till stränder så är det ingen wow:effekt av Alona Beach. Den ser ganska halvdan ut faktiskt. Den bästa stranden finns en 10 minuters tricycleresa bort (Ska kosta runt 100php, en väg.) och det är enligt mig Dumaluan Beach. Det blev faktiskt en av mina favoritstränder under hela resan. Den var stor, sanden var kritvit och de städade stranden regelbundet. Inträde är 25php. Man kan också åka dit via Bohol Beach Club och då var inträde 600php varav 450 php får man äta och dricka för under dagen på deras resort. Vi gjorde aldrig det men det är också ett alternativ. Om man gör som vi gjorde så finns det ett litet ställe med BBQ och mackor man kan köpa.

Bohol är ju främst känt för sina Chocolate Hills, de små aporna som kallas Tarsier, en hängbro, zipline och andra liknande saker. Jag och en tjej gick till en taxichaufför och bad han ta oss runt till de olika sevärdheterna. För en dagstur tog han 1600php efter att vi hade prutat ner det från 2500php. Så är man fyra stycken så blir det ju ganska billigt om man vill hyra en chaufför. Andra alternativ är att hyra mopeder eller vans. Det är vilket som. För våran del var detta bekvämt och vi fick se allt vi ville se. Jag skulle ju inte säga att man får några direkt adrenalinkickar av att se kullarna eller kolla på de små aporna men det är en trevlig dagsutflykt. Många av sevärdheterna har dessutom en inträdesfee på 50php. Ziplinen var det jag tyckte var roligast under dagen som älskar fart och adrenalin. Den var riktigt rolig och kostade bara 350php för två åk! Så, den rekommenderar jag verkligen.

Vill man dyka här ska man vända sig till Island Adventure Divers. Jag dök med dem och tyckte de var duktiga. Om ni har möjlighet så ska ni dyka vid ön Balicasag. Dyker man inte så går det minst lika bra att snorkla där.

Äta:
Här skulle jag inte vilja säga att jag har så mycket att rekommendera. Jag åt varje dag vid ett BBQ-stånd som låg mitt emot mitt boende. Kostade runt 150php varje dag att äta där vilket passade mig utmärkt. Älskar alla BBQ-stånd i Filippinerna!

 

Boracay

Varför? Det är nog få människor som inte hört talas om Boracay när man börjar göra research på Filippinerna. Det är deras mest turistiska ö och erbjuder något för alla åldrar. Efter mina 10 dagar i lugna Panglao var det lite spännande att komma till ett ställe med mer rörelse och liv. Jag hade dessutom träffat några på mitt boende i Panglao som också skulle dit och vi skulle därför mötas upp. Det är blandade känslor kring Boracay. Antingen hatar du det eller älskar du det. Var beredd på att du lär inte vara ensam där i alla fall. Tänk också på att allt är mycket dyrare här än på övriga öar av Filippinerna.

Ta sig hit: Jag flög från Cebu City till Kalibo. Det går också bra att flyga till Caticlan. Skillnaden är att Kalibo är billigare och ligger drygt 2 timmars resa till Boracay. Flyger man till Caticlan så ligger det precis vid den hamnen som man tar båten över till själva Boracay. Så det går nog jämt ut i slutändan med pris. Oavsett vilket flygplats man väljer så kan man köpa till transfer med Southwest. Du bokar det via länken
www.southwesttoursboracay.com. De plockar upp en vid flygplatsen och tar en hela vägen till ens boende och tvärtom när man ska lämna ön. Jättesmidigt!

Boende: Här bodde jag på Frendz Resort. Det är inte en resort utan mer hostel-känsla med dorm. (Vet inte varför de kallar det för resort egentligen?) Anyway, det här är drömboendet för alla backpackers. Mycket fest, mycket likasinnade människor och bra läge. Kostade också runt 500php natten. Rummen var helt okej och wi-fi funkade bra även här. Personalen är fantastisk och man känner sig verkligen välkommen där. Varje söndag och onsdagar har de pasta-night där de bjuder alla på pasta och sen har de livemusik. Ett ypperligt tillfälle att träffa de andra som bor där. Boendet funkar även för de som inte vill festa. Musiken stänger av 23:00 och då måste alla röra sig vidare till stranden. Två av mina kompisar som bodde där festade inte och hade inga större problem. Så, det är ett hostel för alla. Sen så finns det en hel del hostels runt om på ön, kolla bara på www.hostelworld.com. Tänk på att det kan vara smart att boka boende på Boracay innan man kommer dit då det är otroligt mycket folk på högsäsongen och framförallt under högtiderna "Chinese New Year" och "Holy week" (=Påsk).

Att göra: Självklart så söker sig många till White Beach då i princip alla resorter ligger vid den stranden. Det är en fin strand men mycket folk under vinterhalvåret. White beach är uppdelat i tre olika "Stationer". Jag personligen gillade mer Station 3 än station 2 och 1. Fortsätter man längst ner på station 3 och sen ytterligare längre bort hamnar man tillslut på Diniwid Beach som är en liten strand men mycket lugnare och mysigare. Den är dessutom ofta algfri. Nu under februari och framåt så är det algblomming på Boracay och White Beach drabbas rejält av detta. Förutom Diniwid Beach så finns dessutom Puka Shell Beach som är en fin strand bara en kvarts tricycle resa bort. Fick ett tips av en tysk kvinna att åka till Puka Shell Beach just för att se hur White Beach såg ut för några år sedan innan all turism exploderade och slängde upp alla resorter och restauranger. Väldigt intressant att tänka sig. Puka Shell Beach drabbas dessutom inte av

Boracay har många dagsutflykter och människorna längst stranden är fort på dig att försöka sälja sina turer. Vi åkte på en dagstur som innehöll några timmar på Crystal Cove Island, snorkling och strandhäng på Puka Beach + lunch. Det var nog den sämsta dagsturen jag var på under hela min resa men den är absolut inte dålig. Det var bara inget för oss. Den kostade 700php + 200php inträde på Crystal Cove Island. Förutom den här så finns det mycket annat att erbjuda. Hoppa från klipper med "Ariels Point" var något vi ville göra men blev dessvärre aldrig av. Så det tycker jag att man ska passa på att göra. Dessutom finns det Zipline på ön för den som gillar det.

Spiderhouse är en självklarhet för just backpackers. Alla man pratat med har nämnt Spiderhouse. Det är en liten träkoja längst bort på Diniwid Beach som har ett fantastiskt läge precis ovanför vattnet. Direkt från restaurangen kan du hoppa ner i vattnet. De har en liten flotte man kan simma till och hänga. Jag väljer att inte nämna detta på "Äta-kategorin" då jag inte riktigt uppskattade deras mat utan detta är för mig mer ett ställe att hänga på med kompisar och ta något gott att dricka.

Äta: Mitt absoluta favoritställe blev ett mexikanskt ställe som heter "Tres Amigos" och ligger i D'mall. Jag som är en sucker för tacos tyckte det här var skitnice.

 

Malapascua

Varför? Malapascua är främst känt för sin dykning och möjligheten att se Tresher sharks. Det är en väldigt lite ö som jag föll pladaskt för. Av vilken anledning vet jag inte riktigt, jag trivdes bara väldigt bra där. Så bra att vi var där två gånger!

Ta sig hit: Från Cebu City tar man sig till Norra bussterminalen för att sedan ta en buss till Mayahamnen. Bussar utan AC kostar 160php och tar drygt 4 timmar. Det ska finnas buss med AC men jag har ingen koll på pris. Väl från Mayahamnen som är det sista stoppet tar man bankarbåten över som tar drygt 30 minuter. Båten ska kosta 100php (Det finns till och med en stor skylt som säger det) och går regelbundna tider men de som kör båtarna försöker alltid att tjäna mer pengar genom att få passagerarna att betala mer för att båtarna ska gå direkt. Stå på er säger jag bara. (På tillbakavägen är det inga problem då det är ett mer organiserat biljettsystem). Sedan åker inte bankarbåten enda in till strandkanten så man får åka en liten båt in till kanten och den kostar 20php.

Boende: Vi var ju som sagt där två gånger och första gången bodde vi på Villa Sandra Guesthouse som ägs av två riktigt sköna killar. Killen som startade allt ihop hade en riktigt fet historia om hur han startade från noll. Han hade precis avslutat ett liv av fest och droger för att komma tillbaka till sin hemö Malapascua och starta upp det här. Med hjälp av gäster som valde att investera i hans projekt så kunde han bygga upp sitt guesthouse bit för bit. Idag är det ett riktigt skönt reaggeinspirerat ställe med mycket kärleksfulla människor. Wi-fi var lite halvdant. Vi bokade via hostelworld och det var tur det för det verkar ofta vara fullbokat där. Killarna som äger stället vill gärna att man aktiverar sig och ordnar gärna utflykter under dagen och på kvällarna händer de att de samordnar mat tillsammans. Rekommenderar verkligen det här stället! Kostade 300php natten så det var riktigt bra. Bagge bodde i en hängmatta och betalade nog inte mer än 2oophp natten så här kan man verkligen komma undan med boendekostnaderna.

Andra gången var det fullt på Villa Sandra så då bodde vi på Malapascua Budget Inn. Det kostade 350php natten och var också bra. Inte riktigt lika öppen och härlig stämning som på Villa Sandra men det var rent och fräscht. Varmt i rummen men så är det ibland. De hade filmkvällar vilket var nice. Wi-fi funkade bra men ibland kunde man bli utkastad från nätet och inte komma in på typ en halvtimme. Oklart vad det kunde bero på.

Ön verkar ofta vara fullbokad så boka gärna boender innan om det är möjligt via Hostelworld, Agoda eller Booking.

Att göra:  Det finns mycket att göra på denna lilla ö. Dykningen var vi väldigt nöjda med. Vi dök med Fun & Syn som jag var väldigt nöjd med. Vår instruktör Chris var supertrevlig och fick mig att känna mig jättetrygg. Dessvärre tror jag hon bara var där och "gästspela" så hon är nog inte kvar. Nåväl, jag har pratat med en del som inte var lika nöjda men jag tycker det är orättvist att dömma hela ön när man bara gör kanske ett eller två dyk. Det finns massor av dykspots runt omkring. Dyket med Tresher sharksen handlar såklart om tur. Oddsen ska ändå vara ganska höga att få se dem men hur många man ser sen är ju bara tur. Vi hade en väldigt bra morgon och såg hela 5 stycken medan andra bara ser 1 eller 2. Vissa har sån otur att de inte ser någon. Och dyket i sig är väldigt tråkigt om man inte ser några hajar.
Sen dök vi vid Gato Island. Där dyker man i grottor och har chans att få se White tip sharks (Eller Black Tip, min instruktör var lite osäker vilken av dem det var vi såg). Det var ett riktigt coolt dyk.

Det finns en dagsutflykt till Kalanggaman Island som ligger drygt 2 timmar bort med bankarbåt. Det är en vacker liten sandö mitt ute i ingenstans som absolut är värd att åka till. Vattnet var verkligen kristallklart! Turen kostade 800php + 500php som "inträdesavgift" på ön. Viktigt att komma ihåg är att de extra 500 php måste man ta med sig ut till ön då de tar betalt av den avgiften på plats.

Har man en dag över man inte vet vad man ska göra så tycker jag absolut man ska ta en promenad runt ön. Det tar drygt 2 timmar och det är en blanding av lokala byar och vita stränder.

Äta: Vi backpackers letar ju efter billigast möjliga och här finns en fantastisk restaurang som håller bra kvalité på maten men samtidigt har väldigt låga priser. Den heter Ging-Ging! En kyckling curry med ris kostade 80 + 15 php och den curryn är dessutom riktigt god. Du kan få allt på menyn förutom pizza och sizzling för under 100php. De serverar dessutom frukost som också är väldigt billigt.

 

Moalboal

Varför? Moalboal är också väldigt känt för sin dykning men också för vattenfall och canyoning. Jag fick reda på Moalboal genom en tjej jag fått i kontakt med via Facebookgruppen för svenskar i Filippinerna som tipsade mig om att åka dit. Är väldigt glad att vi åkte dit!

Ta sig hit: Från Cebu City tar man sig till södra bussterminalen och därefter tar man bussen ner till Moalboal som tar drygt 2,5 timme. Om jag inte minns fel kostade bussen 116php. Väl där stannar man vid public market, sen tar man en tricycle ner till Panagsama Beach där de flesta resorterna ligger, ska kosta 70php. 

Boende: Vi bodde på Moalboal Backpacker Lodge som var ett rent och fräscht hostel. Trots att vi bodde i ett dorm med 12 andra så var det väldigt öppet och det kändes aldrig trångt. Här betalade vi 300php natten. På morgonen fick man te, kaffe eller varm chocklad mellan 8-12. Ägaren var trevlig och väldigt hjälpsam. Wi-fit var lite halvdant och funkade bra bara vissa tider på dagen. Men vi trivdes väldigt bra här. Rummet är helt öppet så samtliga sängar har myggnät.

Att göra: Som jag nämnde så är dykningen populär och främst för att bara drygt 20 meter från strandkanten kan man få se enorma sardinstim! Eftersom de är så nära strandkanten så kan man simma ut och snorkla för att se dem men har man möjlighet så tycker jag det var riktigt coolt att få dyka bland dem. Ett av mina favoritdyk i Filippinerna. Sen gjorde vi även ett dyk på Pescadore Island som också var väldigt bra. Mycket fiskar, färger och mycket smått som instruktörerna är duktiga på att hitta. Så gillar man mer att leta efter små grejer bland korallerna så är ju det toppen. Vi dök med ett svensktägt dykcenter som heter Neptune Diving Adventure. De rekommenderar jag verkligen!

Sen var ju definitivt en höjdpunkt att få göra Canyoning som är ett riktigt äventyr. Man ska alltså åka/glida/hoppa/simma med floden ner till vattenfallet Kawasan falls. Just Kawasan falls är det många som åker till så vill man ta två flugor i en smäll så kan man ju lika gärna göra canyoningen då man avslutar med Kawasan falls :-) Canyoningen var verkligen så rolig och höll på i drygt 3 timmar. För den dagsturen betalade vi 1200php men vet att andra betalade upp till 3200 php så det går att hitta det för en billig peng. Vi arrangerade dagsturen med vår tvätt-tant så det var lite lustigt men det blev himla bra och vi hade en fantastisk grupp!

Panagsama beach som jag nämnde är inget att hänga i granen (förutom snorklingen då, den är fantastisk!) och därför brukar de flesta ta sig till White Beach som ligger drygt 15 minuter bort med tricycle. Det är en helt okej fin strand. Vill man vara ensam så ska man passa på att åka till Lambug Beach som ligger drygt 30-40 minuter bort med tricycle. En väldigt fin strand. Ett tips är att vara ett gäng och åka dit då det kostar lite mer såklart att åka dit.

Äta: Vi hittade ett mexikanskt ställe igen med bra priser som vi kärade ner oss i. De hette Mayas Native Garden och hade jättegod tacos, burritos och enchiladas. Sen blev Little Corner också en favorit. Undvik deras BBQ men annars bra mat!
Vill passa på att skriva en don't go there och det är Chilibar. Det var ett riktigt bra ställe för att umgås, spela biljard och dricka lite öl men har hört så många klagomål när de kom till maten.

 

Siquijor

Varför? Siquijor är känt som "den mystiska ön" med sina healers. De är också känt för sina två vattenfall, grottor och mycket annat skoj man kan hitta på ön. Detta blev defintivt en av våra favoritöar med allt den hade att erbjuda.

Ta sig hit: Från Dumaguete tar man en färja över till ön som går dagligen. Priserna varierar beroende på vilket företag man tar men det kostar runt 150php om jag inte minns fel. Resan över tar drygt 1 timme. Det går dessutom att ta färja från Tagbilaran (Om man befinner sig på Bohol) eller från Cebu City.

Boende: Vi bodde först på Toris Backpackers Paradise som ligger drygt 5 minuters tricycle söder om staden San Juan. Kostade 350php natten. Jag trivdes bra där, personalen var väldigt trevlig och man hade bara 20 meter till stranden från boendet (Solnedgången är helt fantastisk!!). Det är ett väldigt litet ställe så man lär känna alla som bor där direkt. Wi-fi är dåligt på den sidan av ön eftersom det ligger så pass långt bort från masten så räkna inte med någon bra uppkoppling. Efter några dagar så pratade vi med ägaren som frågade om vi ville förflytta oss till deras andra hotell, Toris Paradise, som var helt nyöppnat. De hade pool och vi skulle få bo där på samma pris så vi testade. Trivdes väldigt bra där också. Ge det några år och de kommer verkligen ha gjort det till ett toppenställe!

Vill man bo väldigt bra så ska man defintivt ta en titt på Cocogrove Beach Resort som är en jättefin resort. Området är enormt! De har flera pooler, privat strand, deras egna diveshop, sportanläggningar och restauranger. Om man inte bo här så kan man unna sig en dag i lyx med att köpa ett dagspass för 200php. När jag kommer tillbaka om massa år så är det här vi ska bo ;-)

Att göra: Ja, vad ska jag börja? Först och främst bör man hyra moped för annars är det knappt möjligt att ta sig runt ön (förutom att hyra en tricycle-kille som tar en runt). Mopeden bör inte kosta mer än 300php per dag. Hyr man mer än två dagar så kan man pruta ner priset ytterligare till 200-250php per dag. Sen är det bara att bocka av de olika sakerna. Köp en karta, där står alla platser ni bör se.

De båda vattenfallen Lugnason Falls och Cambugahay Falls. Cangbangag Falls finns på kartan men när vi var där så fanns det inget vattnen där så fråga någon lokalbo om det är någon idé att åka dit. Butterfly garden tyckte jag var väldigt kul att se. Ägaren är superengagerad i sina fjärilar. Han har drygt 10 arter som är utsatta, därefter föder han upp fler för att sedan släppa ut dem i det fria. Väldigt kul att komma så nära dem eftersom de är så otroligt vackra varelser.
Gillar man äventyr ska man söka sig till någon av grottorna runt om. Vi åkte till Cantabon Cave och hyrde en guide som tog oss in i grottan. Det är helt kolsvart så man får varsin liten lampa och sen traskar man in. Tänk på att det är vatten ibland upp till midjehöjd så klä er efter det. Flip-flop är inget att rekommendera. Det är väldigt trångt också emellanåt så det är en bra träning för alla med klaustrofobi, hehe.
En annan rolig sak är det stora trädet "Century Old Balete Tree" som har en litet "fiskspa". Man stoppar ner sina fötter i vattnet och låter fiskarna tvätta av dig. Det läskiga/roliga är att vissa av fiskarna är riktigt stora! Så det är inte bara sånna små fiskar som man kanske sett annars på fiskspa. Värt att kolla in!
Stränderna är inte överdrivet många. Jag gillade Salagdoong Beach som ligger vid Salagdoong Beach Resort (Kostar drygt 75php att komma in och även få parkera mopeden). Det var en väldigt mysig liten vik. Det finns dessutom möjlighet till att hoppa från klippor där. Kagusuan Beach är också värt att kolla in. Gillar man att snorkla bör man åka till Tulapos Marine Sanctuary.

Apo Island är ett måste om man är på Siquijor eller för den delen i Dumaguete. Den är känd för sin dykning och snorkling. Om man är på Siquijor så är det endast Cocogrove Beach Resort som ordnar dagsturer dit. Dessvärre är det nog svårt att få dyka på Apo Island om man har utgångspunkt från Siquijor. Då rekommenderar jag att ha Dumaguete som utgångspunkt. Cocogrove prioriterar sina gäster (såklart) så de har inte tillräckligt med instruktörer om utomstående vill komma och dyka med dem. Så, vi fick dessvärre inte dykt på Apo Island men vi fick åtmistonde snorklat där och det var också superbra! För den som älskar sköldpaddor (typ jag) så är detta rena guldgruvan.

Äta: Vi åt vår favoritmåltid på hela resan på Baha Bar. Varje fredag har de en grillbuffé och då serverade de helgrillad gris vilket var något av det godaste jag ätit. Köttet var riktigt, riktigt fint. Buffén kostade 380php

 

Camiguin

Varför? Camiguin är också en riktigt äventyrsö med mycket att se och göra. Det är en vulkanö som består av 7 stycken vulkaner.

Ta sig hit: Först och främst måste man ta sig till Tagbilaran på Bohol. Väl där tar man en buss till Jagna för att sedan ta färjan över till Camiguin. Tänk på att färjan bara går måndagar, onsdagar och fredagar + att den går klockan 13:00. Så tajmar man inte där kan det bli svårt. Färjan tar 3 timmar och kostar 425php om jag inte minns fel.

Boende: Här har jag faktiskt inte mycket att komma med. Vi bodde på Souldivers och det var nog vårt sämsta boende då det inte fanns någon ordentlig toalett eller dusch. Men, måste säga att ägarna var helt fantastiska!

Att göra: Här är det också smart att hyra moppe då det är en stor ö och mycket att se. De har en del hotsprings och coldsprings. Coldspringen tyckte inte vi var något särskilt. Så, de behöver man inte prioritera. Däremot är den varma källan "Ardent Hibok-Hibok Spring" uppe på norra delen av ön värd att besöka. Har man möjlighet så åk gärna dit på kvällen när det mörknat. De är tre olika "bassänger" som har tre olika temperaturer. Går från ljummet till varmare och varmare. Inte så spännande men det är en trevlig kvällssyssla. De städar bassängerna på onsdagar så torsdagar är bäst att åka dit.

Sen finns det tre vattenfall att se. Vi åkte till Katibawasan Falls och Tuasan Falls men det finns också Binangawan Falls. Den sistnämna fattade jag som att det var en liten hike på 20 minuter man måste gå för att se vattenfallet så klä er efter det. Det är fina vattenfall och bra skyltade vid vägen så man ser.

Det finns en Zipline på ön som ligger vid Mahinog, den östa delen av ön. Man får åka två olika sträcker över vattnet och den första är 700m och den andra är 360m. Minns inte riktigt hur mycket det kostade men tror det ligger runt 300php. I samband med ziplinen finns det en restaurang som är värt att testa. Man kan fiska direkt utanför restaruangen och skulle man få något så tillagar köket fisken åt en direkt. Snacka om att få färsk fisk! Om man inte vill prova fiskelyckan så har de en meny med mycket gott från havet.
Och när man är i närheten av Ziplinen bör man besöka Giant Clams Sancutary. De föder upp stora musslor. Det finns 7 olika sorters musslor i världen och 5 av dem finns i Filippinerna. De är skolungdomar som ger en liten guidad tur och berättar om samtliga musslor och dess egenskaper. Därefter får man snorkla bland musslorna i havet. Allt är privatägt. En kul upplevelse!

Vill man klättra upp för någon av vulkanerna så finns Hibok-Hibok på 1300 m.ö.h som är en utmaning även för de tränande skulle jag vilja påstå. Räkna att det tar mellan 4-6 timmar att klättra upp och ner. Vi var otränade (Vi båda har en helt okej grundfysik) när vi klättrade upp och det tog 5 timmar ganska exakt. Något av det tuffaste jag gjort men defintivt värt det. Fantastisk utsikt. För att gå upp på vulkanen behöver man en guide och det kan man ordna utanför hotspringen "Ardent Hibok-Hibok Spring". Vi betalade vår guide 1200php för att ta oss upp och ned. Man startar kl 6 på morgonen.

Vill man dyka finns Magsaysay Island. Här rekommenderar jag att dyka med Souldivers som har engagerad personal. Environmentalfee är 200php.

Äta: Det finns en pizzarestaurang precis utanför huvudstaden, Mambajao, som heter "La Dolce Vita" som ägs av en italiernare som gör riktigt god pizza.

 

Bantayan

Varför? Bantayan läser man mycket om när man googlar runt på Filippinerna. En väldigt vacker och lugn ö.

Ta sig hit: Från Cebu City tar man en buss upp till Bantayan Island (Eller Hagnaya) från norra bussterminalen. Fråga bara någon så visar de dig vilken buss man tar. Bussen kostar 200 php och tar 4 timmar. Väl i Hagnaya köper man en biljett till färjan som kostar 170php. Färjan tar ungefär 1 timmar.

Boende: Man bor i Santa-fe och det är dit du kommer med färjan också. Vi bodde på Casa Isabel för 300php natten om jag inte minns fel. Väldigt svårt att hitta då lokalborna knappt visste heller. Tillslut hittade vi en kille med tricycle som kunde ta oss dit. Det var ett bra boende. Fräscht och rent. Det ingick frukost varje morgon som bestod av toast, ägg och korv/bacon eller liknande. Vi hade bara 5 minuters promenad till stranden som var helt fantastisk. Vid stranden hängde vi varje dag vid Yooneek Beach Resort som verkade vara ett bra boende.

Att göra: Här var inte vi så jätteaktiva utan valde att ligga vid stranden i fem dagar. Vet att det finns en grotta som många åker till. Sen finns det Skyedive på ön om någon skulle vara sugna på det.
Värt att kolla in Virgin Island. Har ingen koll på pris eller dylikt men det ska vara fantastiskt vackert. Fråga personalen på boendet, de vill alltid hjälpa till.

Äta: Gå till MJ Square och kolla in Bantayan Burrito Company (Såg på deras facebooksida att de ska flytta i nov/dec 2016 men inte vart). Helt fantastiskt engagerad ägare som verkligen brinner för sin mat. Och det visar sig också, det är så sjukt gott! Dock tyckte jag det var ganska lite mat man fick, så jag var inte 100% när jag gick därifrån men återigen så är det GRYM mat.
Och stället bredvid Burrito Company, Mike's grill, ska också vara en höjdare. Vi gick aldrig dit men hört mycket gott om det.

 

Norra Luzon, Banaue/Batad

Varför? Byt ut de kritvita stränderna till lite mer äventyr och upplevelser. Här finns de fantastiska risterasserna som är över 2000 år gamla.

Ta sig hit: Från Manila tar man nattbussen upp till Banaue. Vi åkte med Ohayami Trans som funkade bra. Vår buss gick 22:00 på kvällen och var framme klockan 7 på morgonen. Man kan här välja om man vill utgå från Banaue eller från Batad. Från Banaue kan man göra en tredagars vandring till Batad. Vi valde att utgå från Batad och då kan man åka en Jeepney dit för 150 php. Det tog drygt 40 minuter dit. Från "busshållsplatsen" får man gå en liten hike på 20 min ner till själva byn.

Boende: Vi övernattade två nätter i Batad på boendet Batad View Inn. Det var ett mysigt lite ställe mitt i Batad med fantastisk utsikt över risterasserna. Det finns flera guesthouse i Batad så kommer man dit utan boende så ska det inte vara några problem alls att hitta heller.

Att göra: Här är man främst för att se risterasserna (som ni kanske har förstått). Hitta en lokalbo som kan visa er runt och börja vandra runt på terasserna. Vi hittade en tjej som bodde granne med vårat boende och betalade henne 1000php för att visa oss terasserna och vattenfallet Tappiya. Dagen efter tog hon oss till grannbyn. Promenaden dit tog 1,5h och väl där fick vi se hur de gör risvin och kolla runt. Det är mycket trappor i dessa byar så var mentalt förberedd för att gå uppför många trappsteg! Det var en trevlig dagsutflykt. I grannbyn finns fler risterasser men de hade dåligt med vatten när vi var där.

Äta: Ja, här finns ju inga restauranger direkt. Vi åt på vårat boende och de hade en väldigt fin kyckling curry.

 

Norra Luzon, Sagada

Varför? Här finns äventyr för alla. Här finns vackra berg, vattenfall och grottor. Känns nästan som en alpby vilket gör den väldigt mysig.

Ta sig hit: Från Banaue hittade vi en kille som skulle åka till Sagada med en liten van. Vi betalade 300php (Lite överpris) och det tog drygt 3 timmar dit. Mycket serpentinvägar upp och ned.

Boende: Jag minns faktiskt inte vad vårat boende hette här.. Men det var inget märkvärdigt heller. Det finns jättemånga guesthouse och lodge här att bo på. Vi betalade 350php per natt så man kan hitta billigt här bara man frågar runt lite.

Att göra: Så fort man kommer fram till Sagada får man betala en environmentalfee till turistinformationen och då får man dessutom en lapp där du hittar samtliga utflykter och priser. Man behöver en guide på samtliga utflykter (tror det finns två utflykter som de inte kräver att man ska ha guide). Guider får man ordnat vid turistinformationen. Men som sagt, det finns väldigt varierat från att klättra i grottor, se vattenfall, rida på hästar till hike. På sommarhalvåret fanns det även rafting vilket jag gärna hade velat prova!

Äta: Till frukost rekommenderar jag verkligen "Yoghurt House" som serverar fantastisk yoghurt med närproducerad honung. Prova deras pannkakor med yoghurt, så gott!

 

Palawan, Port Baton

Varför? Palawan är en av Filippinernas mest populära ö vilket är förståeligt. Det är en så fantastisk vacker ö med mycket att se och göra. Här finns allt från de vackraste stränderna till laguner med det klaraste vattnet. Port Baton är ännu ganska outforskat och ska vara en mindre och lugnare variant av El Nido.

Ta sig hit: Till själva Palawan kan man antingen flyga (Man flyger till Puerto Princessa) eller som vi gjorde, ta färjan från Manila. Från Manila till Puerto Princessa tog det 30 timmar och från Coron som vi åkte från tillbaka till Manila tog det 15 timmar. Hela resan tur och retur kostade drygt 3800 php. Billigare än att flyga och defintivt ett äventyr.
Från Puerto Princessa till Port Baton tar man en buss. Kostade 250php och tog 2 timmar.

Boende: Vi bodde på Full Moon Resort i en bungalow precis vid stranden. Här minns jag inte vad jag betalade men det var inte dyrt alls. Ett av våra bättre boenden om man tänker på location. Personalen kunde kanske vara lite mer hjälpsam men förutom det så var det ett toppenboende.

Att göra: I port baton tog vi en dagstur. På Palawan har de olika "tours" som kallas typ A, B, C eller D och det finns i både Port Baton och El Nido. Vi tog tour A i Port Baton och det var två snorklingställen och två stränder. Det var väldigt lugnt och skönt. Vi var nästan ensamma under hela turen så det var en jättebra dag. Kostade 700php och då ingick mat och snorkel.

Äta: Vi gick till en pizzeria som ägdes av europeer. Den enda skylten dom hade var en liten skylt där det stod "pizza" så jag vet inte om namnet på pizzerian var pizza eller om det bara menade att de hade pizza haha. Men anyway, pizzan var bland det godast jag ätit i hela mitt liv! Man köper en pizza för 500php och för 50 php extra så får man välja tre ingredienser att ha på pizzan. Och den är så stor att man kan dela en pizza på två personer. Shit asså, så jäkla gott!

 

Palawan, El Nido

Varför? För sin vackra natur, trevliga dagsutflykter och stränder runt omkring. Jag måste dock säga att jag tror inte jag fått en rättvis bild av El Nido. Jag själv blev mycket besviken på El Nido då allt ihop känns som en stor turistfälla. Dyrt, mycket folk och det lilla samhället känns opersonligt. MEN, jag förstår att folk åker hit för det är verkligen en av de vackraste platserna jag sett. Blandade känslor helt enkelt.

Ta sig hit: Från Puerto Princessa tar man en direktvan upp till El Nido. Tar runt 6 timmar. Vi tog en van från Port Baton för 600php (efter en del prutande) och det tog 3-4 timmar dit.

Boende: Vi hittade verkligen ett skitboende. Bo inte på Shipwreck Guesthouse. Dåliga rum och dålig service. Men det finns massa boende runtomkring så det är bara att gå runt och fråga. Kan rekommendera Omp och Spin som är två hostels som verkar riktigt nice. Lite dyrare än andra hostel men har man pengarna så är det värt det.

Att göra: Här kan man också ta deras dagsturer A, B, C eller D. De kostar mellan 1200-1400php och omfattar drygt 5 stopp. Vi tog tour A och jag blev helt förälskad i Small Lagoon, det var SÅ vackert där. Men räkna inte med att vara ensamma på dessa turer. Det är fullt med folk under vinterhalvåret. Ibland kändes det nästan klaustrofobiskt... Försök att undvika storhelger som påsk och det kinesiska nyåret för då lär det vara helt smockat. Tour A och C ska vara de mest populära.

Vi tog en tricycle till Nacpan Beach som har blivit utnämnd till en av världens bästa stränder av Tripadvisor. Rekommenderar verkligen en trip hit. Det är en enorm strand så man känner sig nästan ensam på stranden. När vi var där (april 2016) så var det massa öronmaneter vid strandkanten men om man sicksackade förbi dem så var det inte så många lite längre ut. Vi tog en tricycle och det kostade tur och retur 1000php från El Nido. Vi kom dit vid 11 och blev hämtade strax efter solnedgången runt halv 7. Tar drygt 40 minuter från El Nido till Nacpan Beach.

Förutom detta så finns det massor att hitta på runt om El Nido. En vän hade hyrt mountainbike och cyklat runt omkring El Nido i två dagar. Corong Corong Beach finns också som ska vara väldigt vacker.

Äta: Vi åt på en nyöppnad ukrainsk snabbmatsrestaurang som absolut är värd att testa! Jag åt en riktigt god kebab och deras lemonad är magisk. Dock är det lite små portioner här också men det finns en del crêpesställen runt om som man kan ta som efterrätt.

 

Palawan, Coron

Varför? Coron är känt för sina 10 stycken vrak från andra världskriget. Vraken är japanska skepp som blivit sänkta av amerikanarna runt 1944-1946. Förutom det är Coron känt för Baracuda Lake och Kayagan Lake med sitt otroligt klara vatten och vackra omgivning.

Ta sig hit: Från El Nido går det båt dagligen till Coron. Båten tar runt 7 timmar och det finns wi-fi ombord. Beroende på vart du köper biljetterna kan det kosta olika. Vi fick dem för 1200php och det ingår en måltid under resan.

Boende: Vi bodde på Seadive Resort som har ett fantastiskt läge med egen dykshop, restaurang & bar och tourshop. Personalen var ganska oengagerade vilket var en besvikelse. Vi bodde i budgetrummen för 350php/natten och rummen var stora och fräscha. Dusch och toaletter hade behövt sig ett lyft men ändå acceptabelt.

Att göra: Vi bokade en tour via vårt boendes tourshop och det var en dagstur som innehöll de 7 bästa destinationerna runt om Coron Island. Destinationerna var en blandning av snorkelspots och sköna stränder. Kostade 1600php och det blev en väldigt bra dag. Vår guide var väldigt engagerad och trevlig. Inte heller lika mycket folk här som i El Nido så det var skönt.

Och så kommer vi till dykningen. Jag dök med Coron Divers som verkade vara det billigaste stället på ön. För tre dyk betalade jag 2900php och då ingick all utrustning och mat under dagen. Coron Divers ägs av en filippinsk man och hans söner och jag kände mig jättetrygg att dyka med dem. Vi dök på två vrak och en ett korallrev. Vraken var riktigt coolt. Speciellt det andra vraket som hette Olympia Maru. Det var över 100m långt så vi dök inne i vraket nästan hela dyket. Sikten var jättebra. Helt fantastiskt verkligen!! Hade velat åka tillbaka till Coron endast för att få dyka i samtliga vrak. Sista dyket i korallrevet kändes tråkigt och onödigt i jämförelse med de två första dyken men då passade jag på att träna på andning och buoyancy.

Förutom dykning och turer så finns det möjligthet till hike och mountainbike. Fantastisk natur omkring Coron att se.

Äta: Blue Moon Restobar må vart väldigt rörigt med hög musik och lampor som blinkar men deras curry var väldigt god. Det finns ett café som heter "Fika" som vi gick till. Dessvärre åt vi inte men den mat vi såg komma in såg riktigt god ut. Vi fick aldrig klart för oss om det var svenskägt.

 

Hoppas detta har varit till hjälp. Kommentera gärna om det är något mer ni undrar så svarar jag på det!
Hoppas just er era till Filippinerna blir lika fantastisk som min ♡

Touchdown Sweden

Eller ja, jag har ju varit hemma nu några dagar. Kom hem i lördags kväll efter några dygns håll-i-gång. Det var väldigt skönt att mötas av mamma och pappa när jag äntligen landat på Landvetter och fått tag på min ryggsäck. Det kändes verkligen som om jag var färdig med den här resan. Det kändes lagom att åka hem efter tre månader där. Filippinerna är ett fantastiskt land med otroliga möjligheter att bara kunna bli ännu bättre. Det är ett minst sagt ett organiserat kaos. Allt har ett system även om det ser ut som om det är helt utom kontroll. Det är lite charmen med det hela och kan man inte acceptera det och bara låtas hänga med så kan det vara ett svårt land att ta sig runt i. Men allt har sin tid. Det var skönt att komma hem till våra organiserade mataffärer, asfalterade vägar och tidtabeller. En organiserad vardag. Man får inte glömma bort vilken tur man haft som fått växa upp i ett enkelt Sverige. Att man har lyxen att idag kunna välja vart i världen man vill vara. De har absolut inte samma möjligheter. Även om jag tror att i och med att turismen ökar så kommer ungdomarna också att börja våga ta steget att resa mer. Men det är en bit kvar tills dess.

Nåväl, det är skönt att vara hemma. Jag och Bagge har verkligen haft världens bästa resa. Den hade inte kunnat bli bättre. Jag hade inte velat ha den annorlunda. Det är då det känns som allra bäst att åka hem också. Ingen dödsångest ;-) Det är klart jag redan saknar vita stränder, att få dyka i vrak och den varma söta luften men jag har kommit hem till ett soligt Sverige. Jag har ett roligt jobb att komma tillbaka till och mycket att se fram emot. Jag är i en väldigt bra period i mitt liv. Jag svämmar över av känslor men det behöver ju inte nödvändigtvis vara något negativt.

Det sista jag gjorde innan vi åkte till flygplatsen var att tatuera mig. Min lilla ananas. Den ses nog som "söt" i mångas ögon men i mina ögon är den bara nice. Den har inte något större budskap mer än att det är en symbolisk grej för mina tre år efter studenten. Det är svårt att sätta ord på hur viktiga dessa år har varit för mig. Att verkligen få känna mig fri, ostoppbar, självständig och lycklig på riktigt. Det finns få känslor som slår det. Jag vet att jag är kapabel till det mesta, bara jag vill. Jag har fått lärt känna världen och mig själv. Jag har fått sett och upplevt de mest fantastiska sakerna. Minnen jag bär med mig med stolthet. Det kan vara långsökt för någon men för mig är den tatueringen självklar. Life is sweet.

Till hösten väntar ett nytt kapitel. Studentlivet väntar. Jag hoppas kunna förvalta den tiden lika bra som dessa år. Men ett steg i taget. Nu väntar först en sommar på världens bästa ö, Smögen. Det ser vi mycket fram emot.

Dag 85 - Recap

Hej allihopa! Vill direkt be om ursäkt för den här usla uppdateringen - både till mig själv och till er. Men tillgången till wi-fi det senaste har faktiskt varit bedrövligt. Varje gång vi väl fått internet har det används till att höra av sig till familj och vänner där hemma. Jag har helt enkelt inte hunnit skriva ner ett inlägg till er. Just nu sitter jag på en båt som ska ta oss till Coron. 8 timmar ska jag spendera på den här inte allt för bekväma båt. Well, det är ett äventyr i sig. Coron är vårt sista stopp innan vi åker tillbaka igen till Manila. Känns så sjukt! 6 dagar kvar!!! Vart tog tiden vägen? Nåväl, jag ska sammanfatta ihop några rader om tidigare veckor som jag inte lyckats uppdatera er om.

20-25 mars
Jag tror jag skrev till er att vi var på Malapascua nu och hade några härliga dagar. Träffade en del härliga människor här som vi käkade och tjötade bort några kvällar med. Bland annat var det min kusins flickväns lillebror. Lite långsökt såklart men alltid kul att träffa någon som man har koppling till hem med :-) Den 24:e mars tog vi bussen ner till Cebu City igen för att tidigt dagen efter flyga upp till Manila.

25-26 mars
Manila är ju ingen fantastisk stad direkt. Enorm och opersonlig. 25:e mars var långfredagen hela staden var stängd. Vi spenderade hela dagen på hostlet, fanns inte mycket annat att göra. På lördagen var allt öppet igen så vi spenderade hela dagen på ett shoppingcenter. Jag fick köpt mig en lite tjockare tröja då det är lite kallare uppe på vår nästa destination. Vi såg även på bio och jag lyckades hitta en frisör som ville fläta mitt hår! 10:00 på kvällen tog vi en nattbuss upp till Banaue.

27-31 mars
Här uppe, i norra Luzon, skulle vi se på de berömde risterasserna som låg i Batad. Drygt 40 minuter bort från Banaue som vi kom till med nattbussen. Batad var en liten "bergsby" som var omringad av risterasserna. Vi hade den mest fantastiska utsikten över terasserna från vårt boende. Vi kom till Batad ganska tidigt så det var bara att slänga av sig väskorna på rummet och sen leta efter en guide. Vi hittade en lokalbo, Leah, som visade oss runt bland terasserna och ner i dalen till ett vattenfall. Det är verkligen galet vackert. Kan vara en av de vackraste platserna jag besökt i mitt liv. Dagen efter gick vi till grannbyn och kollade läget där. Fick se hur man tillverkade risvin. Byarna omkring är verkligen uppbyggda längs kullarna och överallt är det branta trappor som dessa människor går upp och ner för varje dag. Dessutom bär de kanske på tunga cementsäckar eller liknande. Otroligt slitsamt liv måste det vara.
Nästa dag åkte vi tillbaka igen till Banaue för att åka vidare mot Sagada. De är en by som verkligen har allt! Grottor, vattenfall, monument, canyoning, rafting, klättring, hike eller vad du vill. Eftersom vi redan sett vattenfall och grottor under vår resa bestämde vi oss för att göra något udda, nämligen rida på hästar upp för bergen. Väldigt annorlunda upplevelse då vi till mestadels blev ledda av två guider... Men utsikten var verkligen fantastisk. Och på tillbaka vägen fick vi skritta lite själva också! Vi stannade i Sagada i två nätter innan vi for ner till Banaue igen för att ta nattbussen tillbaka till Manila.

1-14 april
Nu börjar vi närma oss nuläget. Den 1:e april hade vi bokat in en 30 timmars(!) lång båttur till Palawan. Den gick över förväntan. Båten var helt kass med dålig personal, dåligt med saker att sysselsätta sig med, dålig mat och diverse annat. Men men, på nått sätt så gick tiden. Jag sov för det mesta i våra små sängar bland hundratals andra lokalbor. Så, överlag så gick det helt okej. Väl framme, den 2:e april på kvällen, hittade vi ett billigt boende i Puerto Princessa och fick sovit där en natt.
Dagen efter tog vi en buss till Port Baton. Väldigt mysig by och den låg i en liten bukt. Vi fick en bungalow som låg precis vid stranden. Ett av de bästa boenden hittills. Var rena drömmen att öppna dörren varje morgon. Den 4:e var Bagges födelsedag så då tog vi en dagstur med Island hopping. Det var tydligen bara vi som bokat så vi fick en egen båt och egen chaufför. Riktig lyx. Dagen blev så härlig med snorkling, grym mat och slappande i solen. Dagen efter hängde vi mest vid vår strand. På kvällen gick vi till ett pizzaställe vi kollat in. Det kan ha varit en av de godaste pizzorna jag ätit i hela mitt liv. Jag och Bagge var helt saliga efteråt. Hade gjort mycket för att få den pizzan igen!
Anyway, det var nu dags att åka vidare till El nido. Här skulle vi spendera 4 nätter. Dessvärre blev vi väldigt besvikna... En riktig turistfälla känns alltihop som. De har en del tours här som man kan åka på. Vi valde Tour A, såklart en av de mest populäraste, och det var så galet mycket folk. Vår båt krånglade även och det hela var lite tradigt. Det finns så sjukt mycket vackert att se här och utanför El nido så jag förstår ju varför folk kommer hit. Men alltihop kändes bara så trångt. En dag åkte vi till den berömde Nacpan Beach som tydligen har fått en del utmärkelser. Den var jättefin såklart. Dessvärre kryllade den av maneter men det är väl säsong för det nu tänker jag. Kändes lite konstigt att se öronmaneter här när det är så vanligt hemma på västkusten. Under dagen måste jag ha fått i mig någon bacill för senare på kvällen och hela dagen igår mådde jag inge vidare i magen. Tröttsamt, trodde jag skulle klara mig hela vägen men inte! En vecka innan hemfärd åkte jag dit ;-) Som tur var så var det inte jättefarligt men tillräckligt för att jag skulle hålla mig inne hela dagen. Köpte mig en klänning senare på kvällen för att muntra upp mig själv lite, hehe! Typ det enda plagget jag köpt i Filippinerna (förutom tröjan innan vi åkte upp till Banaue).

Så, nu är vi i nutid. 10:e april och påväg mot vår sista stopp Coron. Där ska vi dyka och kanske göra någon dagstur. Vi får se vad tid och pengar räcker till.

Puss och kram på er alla! Om vi inte hörs innan jag åker hem så hörs vi igen från Sverige. Börjar längta efter er alla supermycket!!

 

Dag 66 - Kalanggaman Island

Hej vänner! Nu är vi ju tillbaka på Malapascua. Kändes så bra när vi klev på ön i förregår. Boendet är väldigt bra även om vi inte fick bo på Villa Sandra igen som vi hade velat. Men men, detta blir jättebra ändå. Vi bokade in en dagsutflykt igår till Kalanggaman som är en liten sandö drygt 1,5h bort med bankarbåt. Det var verkligen rena paradisön. Om vi tyckte att vattnet var klart på Bantayan så var det ingenting i jämförelse med detta vattnet. Så härligt! Vi hittade ett svenskt par som vi hängde med under dagen. Väldigt trevligt. Längesen vi träffade på svenskar nu så det var för omväxlingens skull skönt att hänga med svenskar igen! Vi tog senare på kvällen några drinkar och pratade om allt mellan himmel och jord. De fortsätter sin resa idag mot Palawan. Vi ska nog inte göra så mycket idag. Brände oss lite igår i solen så vi känner inte för att skynda oss till stranden just nu.

På fredag flyger vi till Manila och sen på lördag kväll tar vi nattbussen upp mot Banaue och risfälten! Ser så mycket fram emot detta.
Hoppas ni mår bra så hörs vi snart igen!

Dag 61 - Högskoletankar

 Det är inte helt lätt att släppa allt hemma när man reser såhär, även om man gärna vill ;-) De senaste som snurrar i min hjärna är högskolestudierna som väntar i höst. Anmälan öppnades i förregår så jag passade på när jag hade bra internet att göra min anmälan. Jag ska läsa till högstadielärare i antingen Malmö, Helsingborg, Göteborg eller Linköping.
Mycket blandade känslor. Jag är faktiskt väldigt redo för ett nytt kapitel i mitt liv med studier, ny stad, lägenhet och att faktiskt få en fast punkt i mitt liv känns spännande och roligt. Lite rutiner och en normal vardag ska bli skönt. (+ Att jag får bo inom ett rimligt avstånd till både Lisa och Fannie!!) Samtidigt är jag så orolig för hur länge jag kommer tycka det är kul. Har ju självklart valt ett yrke som kräver hela 4,5 års utbildning...
Men men! Det kommer bli bra! Tiden går fort. Jag tror jag målar upp det värre än vad det är. Och skulle det vara så illa så går det ju alltid att ta en paus i studierna. Jag hinner resa och upptäcka mer i mitt liv. (Ska bara försöka undvika alla instagramkonton under vinterhalvåren ;-) )

 

Dag 60 - Bantayan

Hallihallå! En månad kvar gänget! Om en månad sitter jag på ett plan påväg hem till Sverige. Tiden bara springer iväg så nu är vi verkligen inne på slutspurten! Och jag har självklart sparat det bästa till sist mina vänner! (Kommer till planen strax!) Just nu befinner vi oss på Bantayan Island och vi kom hit igår efter en hektisk morgon på immigrations kontoret i Cebu. Har i alla fall utökat visumet en sista gång så nu behöver jag inte tänka mer på det, skönt!
Vi kom i alla fall iväg med rätt buss upp mot Bantayan. Bussen tog 4 timmar och färjan 1 timme så vi var här sent på eftermiddagen. Hittade ett boende och fick i oss lite käk. Idag bytte vi boende och här ska vi bo nu fram till söndag.
Bantayan är, från vad vi sett hittills, en paradisö. Stranden som ligger 5 minuter från oss var så fin och vattnet var så klart och alldeles turkost. Riktig dröm! Planen är att vi bara ska ha strandhäng här. Inte så mycket äventyr som vi haft på Siquijor och Camiguin. Nu blir det bara 5 dagars slappande på stranden. Möjligtvis att vi åker till en grotta men det är inte bestämt.

Så, efter detta har vi 4 dagar innan planet går den 25:e mars från Cebu City till Manila! Som det ser ut nu så kommer vi åka tillbaka till Malapascua på söndag. Vi tyckte ju om den ön väldigt mycket så det blir nog bara roligt att få komma tillbaka dit en snabbvisit! Ta ett dyk eller två kanske. Därefter åker vi somsagt ner igen till Cebu City den 24:e mars för att ta flyget nästa dag upp till Manila på ön Luzon. Väl där ska vi göra något jag har sett fram emot sen jag kom till Filippinerna, nämligen risterasserna uppe i norra Luzon! Har hört mycket gott om det.
Därefter bär det av mot vår slutdestination. Den 1:e april åker vi (med båt som tar 24h) till Palawan som verkligen ser ut att vara världens paradis. Nästan alla man pratat med har älskat den ön. Vi ska börja med att åka till Coron som är en ö bredvid. Det ska tydligen vara riktigt trevliga dyk där bland vrak från andra världskriget. Hoppas verkligen vi kan se dem! Därefter åker vi till El nido på själva Palawan. Inte jättemycket mer spikat. Det enda är att vi ska åka tillbaka 13:e april med båten igen. Därefter åker jag hem 05:20 på morgonen den 16:e april. Jag tror verkligen det kommer gå riktigt fort dessa veckor så jag ska njuta så mycket jag bara kan!

Hörs snart vänner! De nästkommande dagarna kommer jag som sagt ligga på stranden och steka! ;-)

Dag 57 - Camuguin, Hibok-Hibok

Hej allihopa! Längesen jag skrev nu men internet här på Camiguin (uttalas Camigin) har varit sådär. Boendet är det sämsta hittills om man tänker på sängarna och badrum. Toalett och dusch existerar knappt. Men men, de som äger stället och alla som bor här är underbara så det på något sätt får det ändå hanterbart. Vi spenderar ändå inte överdrivet mycket tid här då det finns mycket att upptäcka även på denna ö. Vi har hyrt moppar här och moppat runt de senaste dagarna bland vattenfall, varma och kalla källor, zipline och snorkelställen. Så vi har haft väldigt bra dagar här.
Idag är sista dagen och vi slog på stort med att klättra upp för en av vulkanerna på ön! (Det finns 7 vulkaner på ön) Vi klättrade upp för Hibok-Hibok som är 1332 m.ö.h och det var definitivt något av det tuffaste jag gjort i hela mitt liv. Det var ingen mjukstart direkt utan började direkt med klättring uppåt. Mina första 20 minuter var fruktansvärda då jag fick mjölksyra direkt i benen. Tog ett tag att komma in i andra andningen också. Sen planade det ut och det ett tag så man kunde "vila" benen lite från klättringen. Men ja, såklart kom ju klättringen tillbaka och det var riktigt riktigt tufft. Jag fick inte samma mjölksyra tillbaka som tur var men det var riktigt tungt. Ibland var det verkligen som man klättrade upp för en vägg. Mycket tät djungel i princip hela vägen upp.
Det var väldigt befriande när vi äntligen kom upp. Så vackert där uppe men det var svårt att riktigt njuta med vetskapen att man skulle ner också samma väg... Att gå ner är nästan värre att gå upp ;-) Det är en annan typ av smärta när man börjar klättra neråt. Ni kan tänka er vilken smärta jag har i låren just nu, haha!

Så idag blir det inte så mycket mer än detta. Vi funderar på att ta en massage senare ikväll, det kan vi vara värda! Annars blir det nog en tidig kväll. Imorgon bär det tillbaka till Cebu City igen så det blir en hel dags resande.

Sköt om er så hörs vi snart igen!

Dag 51 - Apo Island

Hej vänner! Dagarna flyger fram. Igår hade vi vår sista dag på Siquijor så vi slog till med en dagsutflykt till Apo Island som vi hört väldigt gott om. Dagen bestod av snorkling bland sköldpaddor, god lunch, trevligt sällskap och vacker omgivning. Snorklingen var definitivt helt fantastisk. Så många fina sköldpaddor och reven var så fina! Vi hade hyrt fenor på ett dykcenter så man enkelt kunde dyka ner för att ta sig en närmre titt på allt. Har länge tyckt att det är läskigt att dyka ner men det börjar släppa. Kommer nog aldrig gå så långt att jag börjar fridyka men det är ju alltid roligt att se hur mycket man kan utmana sig själv :-)
Den enda besvikelsen med dagen var att vi inte fick se överdrivet mycket av själva ön.

Imorse stod klockan på halv 5. Dags att bege sig mot ett nytt ställe! Camiguin står på schemat. Jag hade sett på nätet att det gick en båt mot Tagbilaran kl 06:00 så den skulle vi ta. Bara det att när vi kom fram så fanns det ingen båt....... Ni kan ju gissa om jag vart frustrerad. Så vi valde att ta en båt till Dumaguete och vänta här tills båten mot Tagbilaran går. Det får bli en natt där innan vi tar oss vidare då båten vidare till Camiguin bara går 13:00 så den lär vi missa. Jaja, det är sånt som händer och inte mycket att göra åt. Vi kommer ju fram förr eller senare :-)

Idag vill jag skicka tusen kramar till min supergrymma familj som genomfört Vasaloppet! Min mamma gjorde sitt första Vasalopp någonsin och hon är världens coolaste. Så stolta över dem :-) Undra när jag ska börja hålla på med sånt???

Dag 46 - Moppe runt ön

Hej vänner! Siquijor fortsätter att imponera. Jag och Filip har hyrt moppar för fyra dagar. Igår var den första dagen med moppe och vi hann med en hel del. Bland annat "Butterfly Garden" och ett vattenfall. Trädgården hade 10 olika sorters fjärilar, vandrade pinnar och larver som man fick gå runt och kika på. Fjärilarna var väldiga utsatta och därför tog han in just dem för att de ska kunna föröka sig och därefter ska han släppa ut dem i de fria. Väldigt fint ställe och han som ägde det var supertrevlig. Fick många fina bilder och framförallt filmer på fjärilarna!
Vi åkte till de mest kända vattenfallet här på ön, Cambugahay falls, och det var verkligen så vackert där. Vattnet var inte alls kallt om man jämför med andra vattenfall. Man kunde svinga sig i med en lian - vilket var roligt!
Idag har vi letat efter grottor. Hittade bara en och den var ännu mer hardcore än den senaste jag skrev om då det inte var något organiserat med guide eller liknande. Så vi gick bara in en liten bit med ficklampor för att kika. Räckte gott och väl ;-) Vi åkte även till en strand för att slappa lite. Så smidigt med moppar att kunna ta sig runt på hela ön. Det är ju så himla roligt också!! Dock blir man trött i rumpan efter alla skumpiga vägar... Men det får man leva med!

Så de nästkommande dagarna ska vi fortsätta upptäcka ön. På lördag hoppas vi på att kunna dyka på Apo Island som ska vara helt fantastiskt! Håller tummarna för att de går att ordna!!

Från och med nu är det mindre än hälften kvar! Dag 46 här i Filippinerna och nu har vi 45 dagar kvar. Väldigt blandade känslor men vi har bara godbitar kvar så det är kul! Sparar det bästa till sist då vi åker till Palawan 1:e april till 14:e! 16:e april bär det hemmåt! Men men, det är långt kvar tills dess som tur är :-) Jag tror jag kommer känna mig nöjd när det väl är dags att åka hem. Kommer ju hem till en grym försäsong på Smögen och innan jag vet ordet av det så är sommaren här! Jippie!

Puss och kram alla där hemma! Massa extra pussar till min mamma som fyllde 50 år igår, och min bror som fyller 24 år idag! Grattis! Älskar och saknar er!!!

Dag 42 & 43 - Siquijor

Hej vänner! Längesen jag skrev nu men mitt internet här i Siquijor är nog det värsta jag haft hittills på min resa ;-) Funkar bara vissa tider på dagen.

Jag är som sagt på ön Siquijor och jag gillar den väldigt mycket. Väldigt lugn och skön. Bor på ett litet ställe med endast ett dorm med 8 sängar vilket innebär att man fort lär känna de i rummet och det blir väldigt personligt :-) Så förutom deras wi-fi så är det ett väldigt mysigt questhouse. Det ligger precis vid vattnet så solnedgångarna från här är magiska!

Jag kom hit i fredags eftermiddag. På kvällen hittade jag några direkt att umgås med och vi alla bestämde oss för att hitta på något dagen efter (lördag). Så igår tog jag och mina 3 nyfunna vänner mopparna runt ön för att se en grotta. (Ön är väldigt känd för sina grottor och vattenfall) Denna grotta var väldigt hardcore för det fanns ingen belysning i den så vi fick ha ficklampor med oss och det var ibland väldigt trånga utrymmen! Lite läskigt men självklart jättecoolt! Det tog oss drygt 1 timme att gå genom grottan och tillbaka.

Mycket mer än så hann vi inte igår. Vi såg solnedgången från vårt boende och senare på kvällen tog vi en sen middag på Baha bar en bit bort med mopparna. Väldigt trevligt gäng jag hittade. Det var en jättebra dag!

Idag åkte vi till ett jättestort träd och vid det trädet finns det en liten "älv" med fiskar i som äter på dina fötter om du stoppar ner dem ;-) Jag tyckte det var riktigt äckligt och tyckte inte alls om det, speciellt inte de stora fiskarna haha! Men det var kul. Därefter har vi legat på stranden. Är tillbaka vid boendet nu och har äntligen lite wi-fi!
Filip skulle egentligen komma idag men hans flyg är försenat till Dumaguete så han lär ta en natt där och kommer imorgon istället. Så ikväll ska jag bara slappa. Det har kommit en del nya till mitt dorm så ska kika in vad det är för människor :-)

Puss och kram! Hörs snart!

 

Dag 38 - Lambug Beach

Hej på er! Imorse tog Bagge bussen upp mot Cebu City igen för att flyga till Kalibo och hänga på Boracay i fem dagar. Hans chef är där så de passar på att ha lite "möte" inför sommaren där ;-) Smidigt att kunna göra det på andra sidan jorden, hehe!
Så det betyder att jag kör solo igen nu i några dagar. Blandade känslor! Skönt att ha Filip hos sig samtidigt som det är spännande att vara ensam igen. Jag bestämde mig för att ta två extra dagar här i Moalboal innan jag fortsätter vidare mot Siqujior där Filip ska möta upp mig efter han kommit tilllbaka från Boracay.

Idag tog jag en tricycle lite längre då jag läst om en strand som heter Lambug Beach och att den skulle vara riktigt bra! Det var den verkligen. Och vissa stunder hade jag den till och med helt för mig själv vilket var en lustig känsla. Så där låg jag och försökte steka på lite mer färg på kroppen ;-) Imorgon vet jag inte riktigt vad jag gör. Sista dagen här så jag tror att jag kommer hålla mig någonstans i närheten.

Hörs snart igen vänner!

Dag 35 - Canyoning

Hej vänner! Igår gjorde jag och Bagge canyoning i regnskogen. Det blev lite på måfå när vi bokade dagen innan hos vår tvätt-tant (haha!) men det var det billigaste stället vi hittade och vi bestämde oss för att chansa ;-) Så igår mötte vi upp 8 andra äventyrssugna människor och det visade sig att vi inte kunde få en bättre grupp. Alla var så trevliga och härliga redan från första mötet. Vi tog en jeep'n för att komma till stället där vi skulle få "utrustning". En flytväst och en cykelhjälm så var vi redo!


För er som inte vet vad canyoning är så är det, vanligtvis, en dagsutflykt man gör till en flod som rinner ner till ett vattenfall. Man ska alltså ta sig hela vägen ner till vattenfallet genom att hoppa från klippor, glida ner likt en rutschkana ner i vattnet, simma och promenera. Hela canyningen tog runt 3 timmar och det var så kul verkligen! Jag filmade och fotade en hel del med min gopro som jag hade fäst på magen med en sele. Väldigt smidigt och jag fick många bra filmer från dagen! Bagge var riktigt modig och hoppade från drygt 15 m högt hopp medan jag inte var lika tuff och hoppade från 10 meter. Jag må ha hoppat fallskärm i mitt liv men att hoppa från klippor tycker jag är bra mycket läskigare haha! Är så rädd att halka och litar inte alltid på vad det finns nere på botten ;-) Väl tillbaka där vi fick våra hjälmar bjöds det på mat filippinskt vis! De hade hällt ris över hela bordet och runt riset låg kyckling och fläsk. Tanken är såklart att äta med händerna så vi alla satt efteråt och åt med händerna. Rolig upplevelse och det var riktigt gott också! De lyckas få kycklingen väldigt saftig.


Hela dagen kostade oss 1200php per person vilket är drygt 220kr!! Så vi fick sjukt mycket för pengarna (Andra betalade 3200php för samma grej!) och de är absolut en av de roligaste grejerna vi gjort här! Det enda minuset är att det var så satans mycket folk där. Vår guide sa att det kunde va drygt 1500 människor på lördagar så vi var ju inte direkt ensamma i floden ;-) På kvällen mötte vi upp vår grupp på en restaurang och spelade biljard, kasta pil och drack öl tillsammans. Väldigt lyckad kväll! Idag har jag varit mindre pigg men det gjorde inte så mycket då jag slappat på stranden hela dagen :-)

Puss och kram alla! Hörs snart!

Dag 33 - Dykning

Hej allihopa! Idag har jag och Bagge gjort två stycken dyk här i Moalboal. Det visade sig bli två riktigt bra dyk! Första dyket var kl 9 imorse och då åkte vi ut en ö bara 10 minuter bort med båt. Där skulle vi med hjälp av strömmen glida med längs en enorm vägg av korallrev. Det var fiskar och färger överallt. Vår instruktör var väldigt duktig på att hitta olika fiskar som gömmer sig/smälter in i omgivningen. Det andra dyket var på eftermiddagen. Då kunde vi faktiskt gå i från strandkanten och gå ut. (Jag skrev om detta i förra inlägget) Det är ganska långgrunt men helt plötsligt kommer det ett "stup" och det var där ner vi skulle göra dyket. Detta var det dyk som vi sett fram emot sen vi kom hit - att få se de stora sardinstimmen! Vi fattade nog inte riktigt hur stora stimmen var... Det var miljontals fiskar som simmade tätt tillsammans och det var så häftigt att se. Ett tag var vi verkligen omringade av stimmen. På en av bilderna ser ni att det bara ser ut som en stor skugga men det är bara fiskar. Man kände sig verkligen liten när man såg de stora stimmen och hur fort de rörde sig allihopa åt samma håll och lika fort började de simma åt ett annat håll. Så coolt verkligen!
Vi såg även sköldpaddor och jag blir ju lika glad varje gång. Tycker de är så fina! Det var en jättestor och en lite mindre. Jag hade en jättebra "plats" så jag fick en väldigt bra video på sköldpaddorna med min gopro.

Jag är jättenöjd med våra två dyk här. Det andra dyket idag är definitivt mitt favoritdyk hittills i Filippinerna!

 

 

Dag 31 - Moalboal

 

Hej allihopa! Nu befinner vi oss i Moalboal. En supermysig liten ort på ön Cebu. Drygt 3 timmar med buss från Cebu City. Här känns allt väldigt mysigt och intimt. Vårt hostel känns personligt och verkligen det rätta stället för oss. Själva byn ligger precis vid vattnet. Vi åt lunch med en ganska fin utsikt över vattnet och öarna runt omkring. Tydligen kan man dyka väldigt nära strandkanten här. Vi såg flera dykare som gick i från stranden och de försvann sen under vattnet bara 30 meter från strandkanten. Tydligen ska man kunna se enorma sardinstim här så det hoppas vi på att få se när vi ska dyka! Vi planerar även att göra canyoning vid ett vattenfall i närheten. Det verkar sjukt kul i alla fall. Vi har en vecka på oss att hitta på saker och jag tror verkligen vi kommer stormtrivas. Även om det gjorde lite ont i hjärtat att lämna Malapascua igår så känns det här bra också. Imorgon, om vädret tillåter, ska vi åka till en strand som heter White Beach! Hoppas på mycket sol och härlig snorkling :-) Tills vidare! Puss och kram!

Dag 28 - Dykning

Hej vänner! Dagarna går fort här i Malapascua. Imorgon är det redan vår sista dag här. I torsdags fick vi äntligen dykt! Klockan halv 5 på morgonen stod klockan på och det var dags för ett morgondyk för att se de berömda Thresher sharks! Tydligen hade vi en bra morgon för vi såg typ 5 stycken. Riktigt roligt. En annan rolig sak är att vi fick dyka på 30 m! Vi betalade lite extra och fick en extra instruktion från vår superduktiga instruktör Chris och sen var vi redo för att dyka ner 30 m! Har fått ett bevis i min dykloggbok som bekräftar att jag får dyka 30m. Lite osäker hur det fungerar men men, jag är nöjd!
Jag var lite nervös att gå ner 30m men min instruktör var, som sagt, väldigt duktig och fick mig jättelugn. Gillade verkligen henne! Så det blev ett av mina bästa dyk. Inte mycket att se förutom hajarna men det var väldigt kul att få se dem :-)

I fredags var det dags för ännu ett dyk. Denna gång skulle vi dyka på Gato Island och leta efter White-tip sharks som lever i grottor och under stenar. Jag med min klaustrofobi fick mig verkligen en chock när min instruktör simmar in i ett svart hål haha! Som tur var så hade vi alla varsin lampa så man kunde lysa men det var någon minut där som jag kände att pulsen ökade och jag fick lite panikkänslor. Men efter jag intalat mig själv att det går bra och att jag ska lita på min instruktör så gick det bra. Vi fick se flera hajar i grottan som simmade bredvid oss. De är inte särskilt stora hajarna och så länge man bara observerar så finns det i princip ingen risk att djuren skylla attackera. Vi såg dessutom den livsfarliga havsormen igen som så smidigt simmade förbi oss. Det gäller verkligen att behålla lugnet där nere.
På det andra dyket såg vi inga hajar men det var väldigt mycket annat att titta på ändå. Jag valde att inte ta med min gopro under dyken just för att jag lätt kan tappa fokuset på själva dykningen. Jag är ju fortfarande nybörjare och vill bara bli bättre på det.

Idag har vi hängt med Emelie och Therese som också är på ön. Vi tog en promenad till norra delen av ön för att sola och bada. Vi försökte snorkla lite men det fanns dessvärre inte mycket att se. Men, vi hade en väldigt mysig dag. Imorgon får vi se vad vi hittar på. Det är ju vår sista dag här. Eftersom det är alla hjärtans dag har vi i alla fall bokat bord på en restaurang med en härlig utsikt. Det ska bli mysigt!
På måndag åker vi vidare till Cebu City och fixar vårt visum och sen på tisdag åker vi vidare till Moalboal som ligger på ön Cebu så vi behöver inte åka någon båt eller så. Där ska det också vara fin dykning, härliga stränder och det ska finnas ett jättefint vattenfall i närheten. Så det blir nog jättebra!

Hoppas ni mår bra! Hörs snart igen!